Binnenland

FC Twente nog steeds op zoek naar verbetering

2. FC Twente nog steeds op zoek naar verbetering

[NOS] FC Twente kreeg tegen sc Heerenveen een nieuwe dreun te verwerken. De 1-0 nederlaag in Friesland betekende alweer de zesde nederlaag onder Gertjan Verbeek, de man die eind oktober werd aangesteld om club uit Enschede weer op de rails te krijgen.

Van een verbetering in de cijfers echter nog geen sprake, terwijl zijn voorganger René Hake en Marino Pusic dit seizoen samen een gemiddelde van 0,9 noteerden. Ook heeft FC Twente in 2017/18 sinds de komst van Verbeek gemiddeld minder doelpunten (1,1) en meer tegentreffers (2) dan voor zijn aanstelling (toen gemiddeld 1,3 goals en 1,5 tegengoals).

Dat het in alle opzichten een zwaar seizoen is voor de club uit Enschede is, blijkt wel uit het totale aantal verliespartijen. FC Twente ging tegen Heerenveen voor de dertiende keer onderuit dit Eredivisieseizoen. Dat is even vaak als in het gehele afgelopen seizoen. Geen bemoedigende statistieken dus voor de Tukkers, die zullen moeten hopen dat woensdag tegen AZ, wederom een voormalig werkgever van Verbeek, de stijgende lijn dan toch echt wordt ingezet.

Feyenoord heeft grote moeite met promovendi

Het was niet voor de eerste keer dit seizoen een frustrerende Eredivisie-middag voor Feyenoord. De club heeft dit seizoen nog niet gewonnen van een promovendus: in de Kuip werd er verloren van NAC Breda, terwijl VVV-Venlo vlak voor het laatste fluitsignaal nog een puntje mee te pakken in Rotterdam.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee zou je denken, maar ook dit weekend was het optreden van de ploeg van Giovanni van Bronckhorst ondermaats. Feyenoord kwam dit seizoen voor de vijfde keer niet tot scoren, het vaakst voor de Rotterdammers in één seizoen sinds 2014/15 (toen 8 duels). Gezien de schotlocaties was dat niet verwonderlijk: de ploeg kwam tot slechts twee schoten van binnen de zestien van VVV (15 schoten in totaal).

Alleen op bezoek bij Ajax kwamen de Rotterdammers dit seizoen tot minder schoten van binnen het strafschopgebied van de tegenstander. Dat alles leidde niet alleen tot de drie punten voor jubilaris VVV-Venlo, dat zijn 115-jarig bestaan vierde, maar ook tot een zeldzame statistiek: Feyenoord werd namelijk pas de tweede regerend landskampioen ooit die tweemaal van een promovendus verliest in één seizoen, na Ajax in 1957/58.

Patrick Banggaard in illuster rijtje

Het was voor Patrick Banggaard een debuut om snel te vergeten. De kersverse aanwinst van Roda JC stond dertien minuten in het veld toen hij de bal achter zijn doelman Hidde Jurjus werkte en tegenstander AZ aan een 1-0 voorsprong. Opvallend genoeg was Banggaard niet de eerste speler met een eigen doelpunt in de eerste dertien Eredivisie-minuten van zijn carrière.

Het record staat nog altijd op naam van Tony Vidmar, de Australiër die in 1995 drie minuten na zijn debuut voor NAC Breda al een eigen treffer produceerde. Ook Kazuyuki Toda (na 6 minuten) en Jannes Wolters (ook na 13 minuten) kunnen hierover meepraten. Voor AZ is een eigen goal meekrijgen overigens allang geen bijzonderheid meer. Sinds 1 december zagen de Alkmaarders al vier keer de tegenstander een handje meehelpen, waarmee ‘eigen doelpunt’ sinds het begin van december zich samen met Alireza Jahanbakhsh gedeeld topscorer van AZ in de competitie mag noemen.