Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Oplossing gezocht voor drugsoverlast en eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Oplossing gezocht voor drugsoverlast en eredivisie

Hoe gaan we zorgen dat burgers in Eindhoven en Roosendaal minder overlast hebben van drugshandel? En hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen? Verder wordt ook vandaag weer gestreden in de eredivisie. Komt AZ op gelijke punten met Ajax of weet Ajax het gat van 7 punten met de nummer 1 PSV te verkleinen? Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Het decennium van de Fortuyn-revolte

Nog altijd heerst het idee dat Pim Fortuyn uit het niets verscheen. Vanaf de jaren zestig was het conservatieve, gezagsgetrouwe en gelovige Nederland veranderd in een seculier, progressief en kritisch land – en pas met Fortuyn ontstond een plotselinge “ruk naar rechts”. Maar volgens publicist, politicoloog en socioloog Merijn Oudheusden is de opkomst van “nieuw-rechts” beter te begrijpen als “een verlate pendant van de conservatieve backlash” die al eerder in Nixons Amerika en Thatchers Groot-Brittannië plaatsvond.

Daarnaast de historische slechte wijn in Bordeaux. Het Franse ministerie van Landbouw verwacht dat de wijnoogst in Frankrijk dit jaar nog lager uit zal vallen dan vorig jaar. De Bordeauxstreek lijkt het zwaarst getroffen en zal naar verwachting nog maar de helft van de wijn van afgelopen jaar produceren. Een catastrofale ramp die alleen in gewicht wordt overtroffen door de oogst in 1945. Waar ging het toen mis? En wat is er sindsdien gedaan om de Franse wijn te beschermen?

Dit en meer hoor je vanaf 10.00 uur in OVT op NPO Radio 1.

Eredivisie

Natuurlijk wordt er ook weer vollop gevoetbald in de eredivisie. Weet PSV nog verder uit te lopen op Ajax en weet AZ op gelijke punten te komen met de Amsterdamse club? Volg vanaf 14.00 uur de wedstrijden live in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Dit is het programma voor vandaag:

12.30 uur:
Excelsior-FC Utrecht (Verslag: Ragnar Niemeijer)
14.30 uur:
Sparta - Willem II (Verslag: Nico Wantia)
AZ - Roda JC (Verslag: Andy Houtkamp)
VVV - Feyenoord (Verslag: Arman Avsaroglu)
16.45 uur:
Ajax - NAC (Verslag: Andy Houtkamp)

Daarnaast is Valkenburg weer het decor van de wereldkampioenschappen veldrijden. In Langs de Lijn wordt live verslag gedaan van de wedstrijd. Mathieu van der Poel geldt vandaag als een van de topfavorieten.

Oplossing gezocht: drugsoverlast in Roosendaal en Eindhoven

Hoe gaan we zorgen dat burgers minder overlast hebben van drugshandel? De gemeente Roosendaal heeft in 2009 besloten om alle coffeeshops te sluiten, maar de overlast van drugsdealers en gebruikers heerst nog steeds in de wijken. In Kwesties gaan buurtbewoners, ex-verslaafden en coffeeshophouders in debat met de politiek in Roosendaal en Eindhoven. Rob Oudkerk staat met de NPO Radio 1-bus in Roosendaal om de mogelijke heropening van coffeeshops en het beleidsvoorstel rondom regulering van wiet te bespreken. Moeten de coffeeshops weer geopend worden om het illegale circuit minder ruimte te geven? Of verhoog je hiermee juist de kans op overmatig drugsgebruik?

Marianne van den Anker staat in Eindhoven, waar een groot aantal coffeeshops meedoen aan een experiment waarbij gemeenten zelf wiet gaan telen. Een woordvoerder voor coffeeshops en de lokale politici gaan met elkaar in debat. Zijn coffeeshophouders verantwoordelijk voor controle op het juiste thc-gehalte in wiet of zou de overheid daar meer grip op moeten hebben? Moeten coffeeshophouders verantwoordelijk worden geacht voor de overlast dat hun vestiging veroorzaakt en de kosten voor de beveiliging op zich nemen?

Luister vanaf 20.00 uur naar het debat in Kwesties op NPO Radio 1.

Opgejaagd

Hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen? Dat vraagt de van oorsprong Zweedse Jennifer Petterson zich af in de radio- en podcastserie Opgejaagd. Jennifer Pettersson woont al 20 jaar in Nederland en voelde zich hier altijd thuis. Maar sinds ze kinderen heeft, is dat veranderd; het land waar baby’s opgevangen worden door crèche-leidsters die immuun zijn voor huilgeluiden en waar kleuters dolblij mogen zijn met een volle minuut aandacht van de juf.

Het land ook, waarin moeders de klas boenen bij gebrek aan geld voor een schoonmaker. Nu twijfelt ze of ze niet beter terug kan gaan naar Zweden. Er is slechts één probleem: haar echtgenoot wil niet mee.

Luister vanavond vanaf 21.00 uur naar Radio Doc op NPO Radio 1.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie