Binnenland
NOS

Sparta in zwaar weer na achtste nederlaag op rij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sparta in zwaar weer na achtste nederlaag op rij

Een nieuwe trainer zou Sparta moeten helpen in de strijd tegen degradatie, maar ook het derde duel onder Dick Advocaat ging verloren. Na op voorsprong te zijn gekomen bij sc Heerenveen wisten de Friezen de wedstrijd met 2-1 te winnen. De 2-1 werd ook nog eens gemaakt door de door Sparta zeer gemiste Denzel Dumfries. De verdediger is sinds zijn overstap naar sc Heerenveen deze zomer de meest productieve speler bij de blauw-witten. Hij was namelijk door middel van twee goals en vijf assists al bij zeven doelpunten betrokken.

De derde nederlaag op rij onder Advocaat was voor Sparta al de achtste achtereenvolgende nederlaag in de Eredivisie en daarmee werd een negatief clubrecord uit 2002 geëvenaard. Ook voor Advocaat dient zich een negatieve primeur aan: Als hij zijn komende wedstrijd niet wint, ‘verbetert’ hij zijn langste reeks zonder overwinning als Eredivisietrainer. Momenteel staat deze op acht. Waren er dan helemaal geen lichtpunten bij Sparta? Misschien dat Fred Friday voor het eerst in zijn Eredivisieloopbaan op een vrijdag daadwerkelijk bij een doelpunt betrokken was, de spits gaf bij het openingsdoelpunt van Sparta de assist.

Doelpuntrijk gelijkspel na knappe fightback Heracles bij FC Groningen

Afgelopen week maakte FC Groningen bekend dat coach Ernest Faber en de club na overleg hadden besloten uit elkaar te gaan na het lopende seizoen. Tegen Heracles Almelo werd er door de ploeg aangetoond waarom dit zowel een goed als een slecht idee zou kunnen zijn. In de eerste helft wist FC Groningen namelijk voor het eerst dit seizoen drie keer doel te treffen, waardoor het met 3-1 de rust in ging. Daarmee werd het publiek voor de derde thuiswedstrijd op rij getrakteerd op minstens drie doelpunten van de thuisploeg, iets dat sinds november 2008 niet meer was gebeurd in het Noordlease Stadion.

Helaas voor de Groningers vond ook Heracles het tijd om 2008 te herleven, de Almeloërs wisten namelijk voor het eerst sinds september 2008 een nederlaag buitenshuis te voorkomen na een achterstand van twee doelpunten. Spektakel kan de ploeg van Ernest Faber in ieder geval niet ontzegd worden. De Groningers waren bij drie van de vijf 3-3’s dit seizoen betrokken, terwijl er in 2017/18 in het Noordlease Stadion meer doelpunten werden gemaakt dan in welk ander Eredivisiestadion (39). In dat opzicht heeft Faber met het oog op een nieuwe job volgend seizoen qua attractiviteit zijn visitekaartje vast afgegeven.

Veel schoten, maar geen goals: Ajax slecht Utrechtse muur niet

Erik ten Hag was eerder dit seizoen als coach van FC Utrecht verantwoordelijk voor één van de drie nederlagen die Ajax tot dusver leed dit seizoen (1-2 in de Amsterdam ArenA), maar was zelf niet in staat om de ooit door hem opgebouwde Utrechtse muur met zijn nieuwe werkgever af te breken. De wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax begon zoals deze eindigde, met een 0-0 stand. Door dit resultaat staat Ajax nu op zeven punten achterstand van koploper PSV.

Overigens was het niet dat Ajax het niet probeerde: Met liefst 23 doelpogingen was Ajax tegen FC Utrecht de ploeg die het meest schoot zonder te scoren in een Eredivisieduel dit seizoen. Helaas kwamen die doelpogingen echter bijna nooit van de man die op het veld staat om de goals te maken. Klaas-Jan Huntelaar, spits van beroep, kwam tegen Utrecht in 90 minuten tot meer overtredingen (3) dan doelpogingen (1), en dat ene schot dat hij loste behoefde zelfs geen redding.

Waar in de ogen van anderen Huntelaar misschien wel rijp was geweest voor een wissel, was in de ogen van Ten Hag niemand dat: De coach zorgde voor een unicum door geen wissels toe te passen, dat was namelijk op 18 december 2005 voor het laatst gebeurd bij een Eredivisiewedstrijd voor Ajax.

Ster advertentie
Ster advertentie