Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: I Don't Like Mondays

foto: Hollandse Hoogte | APfoto: Hollandse Hoogte | AP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: I Don't Like Mondays

De 16-jarige Brenda Ann Spencer schoot twee mensen dood en verwondde acht kinderen en een politieagent. Op maandagmorgen 29 januari 1979 opende ze het vuur op een speelplaats van een basisschool tegenover haar ouderlijk huis in San Diego.

Toen werd gevraagd naar haar motieven, zei ze dat ze wat leven in de brouwerij wilde brengen omdat ze niet van maandagen hield. Spencer pleitte schuldig aan dubbele moord en kreeg een jarenlange celstraf. Ze zit nog steeds vast in een gevangenis in Californië.

Tijdens een hoorzitting in 2001 zei ze dat ze zich deels schuldig voelde voor elke school shooting sindsdien: "Stel dat ze het idee van mij hebben gekregen."

Een paar jaar later zei ze dat ze de daad pleegde omdat ze zelfmoord wilde plegen. "Als ik op een school zou schieten, wist ik dat de politie zou komen om mij dood te schieten."

Een SWAT-team dwingt Spencer haar geweer neer te leggen. Hollandse Hoogte | AP

I Don’t Like Mondays

Zanger Bob Geldof van de Boomtown Rats schreef later dat jaar het nummer I Don’t Like Mondays over de schietpartij. "Ze schreef me later dat ze blij was dat ze het had gedaan", vertelde Geldof later. "En dat is geen fijne gedachte om mee te leven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie