Binnenland
NOS

Jan Publiek: wit of blank, in of op en bedankt of doei?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Publiek: wit of blank, in of op en bedankt of doei?

Iedere ochtend stappen Jurgen en Elisabeth van het NOS Radio 1 Journaal even het nieuws uit. In de Kritiek van Jan Publiek behandelen ze vragen, opmerkingen en verbeteringen van jullie, de luisteraars. In de rubriek laten we transparant zien hoe we te werk gaan en de keuzes maken die we maken.

Afgelopen dinsdag vroeg luisteraar Berna om het woord 'blank' te gebruiken, toen ze een reportage over 'witte' boeren in Zimbabwe beluisterde. In de rubriek werd vervolgens uitgelegd dat "met name bij nieuws waarin het over de tegenstelling met zwart gaat" gekozen wordt voor 'wit'. De achterliggende gedachte: "Blank roept associaties op met rein en schoon en zwart is dat dan blijkbaar niet." Van een verbod op 'blank' is geen sprake.

Dat leverde veel discussie en Kamervragen van de PVV op. Hoofdredacteur Marcel Gelauff gaf daarom woensdag nadere toelichting over de taalkeuze.

Verder hoor je in het weekoverzicht waarom Jurgen sprekers soms niet bedankt en of je 'op Scheveningen' of 'in Scheveningen' bent.

Ster advertentie
Ster advertentie