appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Deze Dag Toen: De scouting wordt opgericht

ANP
woensdag 24 januari 2018 | NOS | Redactie

De scouting had lang een moeilijke tijd: leden liepen weg en er kwamen nauwelijks nieuwe bij. Maar de laatste jaren stijgt het aantal scouts weer. De beweging blijkt toekomstbestendig. Vandaag viert de internationale scoutingbeweging de 110e verjaardag.

De militaire commandant Robert Baden-Powell is de geestelijke vader achter de scouting. De Brit werd beroemd doordat hij in de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika met een relatief klein leger tegen een veel groter boerenleger stand wist te houden. Zijn specialiteit: militair verkennen. Zijn tactieken schreef hij op in en klein boekje, wat het mogelijk maakte voor jongens om zijn militaire spelletjes na te spelen.

Bij thuiskomst in Engeland werkte hij zijn boekje uit tot een 'jongensspel'. Hij testte het tijdens een scoutingkamp in de zomer van 1907. Later bracht hij het spel uit in losse boekjes in de serie 'Scouting for boys'. De belangrijkste onderdelen: vaderlandsliefde, hulpvaardigheid, moed en vindingrijkheid. 

Padvinderij

Na de Tweede Wereldoorlog werd scouting ook populair in Nederland. Zoals in alle lagen van de samenleving, waren de scoutingclubs ook sterk verzuild. Zo noemden protestanten het 'padvinderij' en katholieken 'verkennerij'. Inmiddels zijn de termen achterhaald, volgens Scouting Nederland, de overkoepelende organisatie. 

Lange tijd had de activiteit een wat oubollig imago, maar volgens Scouting Nederland is dat steeds minder een probleem. "Steden bieden steeds minder plekken waar kinderen kunnen buitenspelen. Scouting biedt dan uitkomst!"

En hoewel het begon als 'jongensspel', is het inmiddels ook populair onder meisjes.

De Amerikaanse scouting

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1