Binnenland
NOS

Ski-oorden in de Alpen zuchten onder sneeuw: 'het ligt hier metershoog op het dak'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Ski-oorden in de Alpen zuchten onder sneeuw: 'het ligt hier metershoog op het dak'

Te weinig sneeuw is niet goed voor de wintersport, maar te veel kan ook een probleem zijn. Voor de tweede keer deze maand zitten duizenden skiliefhebbers vast in het mondaine Zwitserse skioord Zermatt, op 1600 meter hoogte. Ook in het Oostenrijkse skidorp Sankt Anton zitten mensen vast.

In Sankt Anton ligt 1,70 meter sneeuw. Vooralsnog kunnen wintersporters maar mondjesmaat het dorp in en uit. De Nederlandse Rosalie Tordoir vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat toegangswegen naar het dorp zijn afgezet. Volgen Tordoir heeft het vier dagen achter elkaar gesneeuwd. "Vandaag zagen we voor het eerst weer een beetje blauw lucht."

Rosalie Tordoir over de sneeuwval

"Een groep uit ons dorp zou vandaag weggaan", vertelt Tordoir. Op het laatste moment gingen die plannen niet door. "Vandaag wordt heel de dag gekeken of de groep alsnog kan terugkeren naar Nederland."

Afgelopen weekend moesten veel daken sneeuwvrij worden gemaakt om te voorkomen dat ze zouden instorten. "De eigenaar van ons appartement vertelt dat ze zoveel sneeuwval sinds haar tienerjaren niet meer heeft meegemaakt, zo extreem is het."

Op dorpswegen zijn tractoren druk in de weer.

Ook als het dooit, blijft het gevaarlijk op de weg: door gesmolten sneeuw veranderden de wegen in het Oostenrijkse dorpje maandag in een grote waterbaan.

Ster advertentie
Ster advertentie