Binnenland
AVROTROS

Is het einde van carnaval in zicht?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het einde van carnaval in zicht?

Wat is de toekomst van carnaval? Het blijkt dat steeds minder jonge mensen lid worden van een carnavalsvereniging. Wagens voor de optocht bouwen is een klus die steeds meer op ouderen neerkomt. Carnavalsbesturen gaan nu met elkaar in overleg over de toekomst van het feest.

Ook Jan Voets van bouwclub De Tierelantijnen uit Oeteldonk (Den Bosch) merkt dat er weinig animo is onder de jeugd: "Ik werk hier met alleen maar gepensioneerden aan onze praalwagen. Het is keihard werken. Sinds oktober zijn van we van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan het bouwen."

Carnaval begint officieel op zondag 11 februari en duurt drie dagen. Maar volgens cultuurhistoricus en carnavalsvierder Gerard Rooijakkers zijn die dagen eigenlijk de afsluiting. "In feite begint het op 11 november. En eigenlijk al na de zomervakantie, als men gaat bedenken wat voor praalwagens ze willen gaan bouwen."

Code oranje

Volgens Rooijakkers is het ernstig dat jongeren afhaken. "Het is code oranje", aldus de cultuurhistoricus. "Jongeren hebben geen zin meer om zich voor zo’n lange tijd aan iets te verbinden." Voets vult aan: "Ze zijn vooral bezig met hun pc of mobieltje." Voets vindt het jammer: "Het komt nu allemaal op dezelfde mensen neer die heel hard moeten werken."

Volgens Voets en Rooijakkers speelt het problem niet alleen rond de praalwagens. Ook voor de muziekkappellen en besturen meldt zich maar weinig jeugd aan. Op de carnavalsdagen zelf zijn de jongeren wel aanwezig. "Dat vinden ze wel weer leuk", zegt Voets. Hoewel hij nog achter op schema loopt, hoopt hij met hard werk zijn praalwagens toch nog op tijd af te krijgen.

Telefoonboek

Niet alleen de jeugd laat het afweten. Volgens Rooijakkers heeft carnaval het op meerdere fronten moeilijk. "Ook het verdwijnen van het papieren telefoonboek is vervelend. Dat was een belangrijk ingrediënt voor de praalwagens. Daar werden bijvoorbeeld de poppen van papier marche van gemaakt." Voets beaamt dat: "Maar gelukkig hebben we er veel opgespaard, dus we kunnen nog even vooruit."

Ex-PSV-voetballer Björn van der Doelen en een bierbrouwer zijn afgelopen zaterdag een petitie begonnen om van de carnavalsdagen officiële feestdagen te maken, zodat het vrije dagen zijn. De petitie is al 20.000 keer ondertekend. Volgens Voets zal dit echter niet helpen. "Dan zullen ze echt niet komen helpen met de praalwagens." Wat dan wel zal helpen? "We zijn actief op scholen om de jeugd meer bij het carnaval te betrekken."

carnaval

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie