appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Kinderartsen: verkoop geen energiedrankjes aan minderjarigen

ANP
maandag 15 januari 2018 | NOS | Redactie

Kinderartsen willen een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Veel klachten als rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen bij jonge patiënten blijken te worden veroorzaakt door deze pepdrankjes.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) drinken met name tieners vanaf 12 jaar soms wel zes blikjes of meer leeg en belanden dan met dergelijke klachten op de afdeling Spoedeisende Hulp. Maar ook andere klachten blijken vaak te verdwijnen als het kind stopt met het drinken van energiedrankjes, schrijft het AD vanochtend.

Verkoop geen energiedrankjes aan minderjarigen

"De klachten moeten we niet onderschatten. We zien rusteloosheid, slaap- en concentratieproblemen op school en dat heeft gevolgen voor later", zegt kinderarts Brita de Jong-Van Kempen in het NOS Radio 1 Journaal. "Door een verbod hopen we op een sterkere bewustwording dat dit niet onschuldig is."

Cafeïne en suiker

 

De artsen weten dat er in de blikjes te veel cafeïne, suiker en taurine zit, maar onderzoek naar het effect van deze stoffen op een kinderlichaam is nog niet gedaan.

Het Voedingscentrum adviseert nu al om onder de 13 jaar geen energiedrank te drinken en tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje per dag. Ook staat op de blikjes de verplichte waarschuwing: niet aanbevolen voor kinderen. Volgens kinderartsen is dat niet genoeg.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1