appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Seks is niet politiek correct'

Milou Brand
zaterdag 13 januari 2018 | AVROTROS | dr Kelder en Co Twitter

Een week geleden verwarde dr Kelder seksuele agressie met seksuele assertiviteit en kwam door zijn woordkeuze op het hakblok van de sociale media terecht. Deze week gaat hij met dr. Linda Duits  in gesprek over wat er achter deze uitspraak zit.

Jort Kelder in gesprek met mediawetenschapper en feminist Linda Duits

Wat betekent het voor ons seksleven dat de verhoudingen tussen mannen en vrouwen steeds gelijkwaardiger worden? Duits, mediawetenschapper gespecialiseerd in gender en seksualiteit, berispt dr Kelder voor zijn onzorgvuldige uitspraak en geeft inzicht in wetenschappelijk onderzoek naar verkrachtingsfantasieën van vrouwen.

 “Het is inderdaad zo dat er vrouwen zijn die fantaseren over verkrachting, maar dat is wat anders dan dat ze daadwerkelijk verkracht willen worden”, zegt Duits. “Schattingen lopen uiteen maar 31 tot 57 procent van de vrouwen heeft wel eens zo’n fantasie. Het gaat dan om non consent zoals ze dat in Amerika noemen. Dat betekent dat het fantasieën zijn waarbij de vrouwen in feite nee zeggen, terwijl ze ja bedoelen.”

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Jort en het V-woord

Schaamte

'Deze fantasieën gaan vaak gepaard met gevoelens van schaamte,' zegt Duits. Maar dat maakt ze volgens haar juist aantrekkelijk. 'Dingen die spannend zijn en eigenlijk niet mogen, daar gaan seksuele fantasieën eigenlijk vaak over.' Of deze fantasieën ook worden uitgevoerd is een tweede. “Nee, uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen die er over fantaseren niet per definitie willen dat het ook daadwerkelijk gebeurt."

Gelijkwaardigheid

Wat betekent het voor ons seksleven dat mannen en vrouwen steeds gelijkwaardiger worden? 'Seks is niet politiek correct', stelt Duits. In de bedstee kunnen heel goed ongelijkwaardige relaties bestaan, terwijl die er in het echte leven niet zijn.

Duits stelt dat wanneer mannen en vrouwen een gelijkwaardiger relatie met elkaar hebben, dit er niet toe leidt dat er de seks verbetert. 'De druk op gelijkwaardigheid bemoeilijkt communicatie over seksuele wensen waarbij de relaties niet gelijkwaardig zijn', vervolgt Duits. Hierdoor voelen stellen zich niet altijd vrij en wordt het leven tussen de lakens saaier.

Homo's vs. hetero's

Volgens Duits kunnen hetero's in deze zin heel wat van homo's leren. "Gelijkwaardigheid staat communicatie in de weg. Heteroseksuele mannen vinden het moeilijk om aan te geven wat ze willen in bed, omdat ze bang zijn dat ze dominant of overheersend gevonden worden. Dat is natuurlijk sneu.” Duits stelt daarom dat heteroseksuelen wat dat betreft een voorbeeld kunnen nemen aan homo-stellen. Die zijn vaak veel opener in wat ze willen.

Preuts

Is de millenial preutser dan de hippie? 'Ja,' zegt Duits. Maar dat is al gebeurd voor #MeToo, stelt ze.  Volgens Duits zijn we tegenwoordig preutser dan in de jaren '90. "Het gaat in golven." 

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1