Binnenland
NOS

'Neem aardbevingsschade vooraf mee in kosten gaswinning'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Neem aardbevingsschade vooraf mee in kosten gaswinning'

Met de huidige systemen voor gaswinning en afwikkeling van bevingsschade in Groningen loopt Nederland achter de feiten aan. Dat zegt de Groningse hoogleraar Regulering van Energiemarkten Machiel Mulder.

Terwijl Groningers na de aardbeving van maandag de schade opmaken, ligt de afhandeling van eerdere claims al maanden volledig stil. Vandaag bezoekt minister Wiebes het getroffen gebied om te praten over de afhandeling van schadeclaims en het moeizame herstel van de bevingsschade.

Groningers die hopen dat hij de gaskraan volledig dichtdraait, komen waarschijnlijk van een koude kermis thuis."We zijn nog te afhankelijk van het gas om op zo'n korte termijn te stoppen", zegt Mulder in NOS Met het Oog op Morgen.

Bewuster kiezen

Mulder ziet heil in het vooraf doorberekenen van de bevingsschade in de kosten van gaswinning. "Dan loop je niet steeds achter de feiten aan", vertelt hij. "Nu moet de maatschappij achteraf enorme moeite doen om schade vergoed te krijgen. Als de NAM de schade van tevoren meeneemt in de kostprijs, kan het bedrijf veel bewuster kiezen of het nog wel heilzaam is om door te gaan met gaswinning."

Hij vergelijkt het doorberekenen met emissierechten van CO2. "Dat is bedoeld om schade aan het milieu te compenseren. Bedrijven moeten er in hun productiebeslissingen immers al rekening mee houden. Waarom bestaat er niet zoiets voor de bevingsschade?"

Fonds

Vanaf dit jaar kunnen getroffen Groningers beroep doen op een onafhankelijk schadefonds. Maar de afhandeling van de claims, ligt al maanden stil. Betrokken partijen lukt het niet om een nieuw protocol op te stellen. Volgens de nieuwe regelgeving is de NAM als veroorzaker van de bevingsschade niet meer betrokken bij het beoordelen van claims. Maar de onderneming blijft wel financieel aansprakelijk. Dat blijkt juridisch ingewikkeld om te regelen.

Het Groningse gasveld werd ontdekt in 1959 en was toen het grootste van Noordwest-Europa. Volgens Mulder is het veld met name bijzonder omdat de gasdruk er zo hoog is. "Zo haal je het relatief eenvoudig en goedkoop uit de bodem. Bovendien kan je ook makkelijk en snel meer gas leveren wanneer de vraag toeneemt; tijdens een strenge winter bijvoorbeeld."

Hoewel de inkomsten uit het Groningse gas teruglopen, zijn er nog steeds grote winsten mee gemoeid. Vorig jaar haalde de staat er zo'n 2 miljard euro mee binnen, becijferde het CBS.

Volgens de hoogleraar laat dit ruimte over om de gevolgen van gaswinning mee te nemen in de kostprijs. "Het kost nu zo'n 2 tot 4 cent per kubieke meter om gas uit de bodem te halen, terwijl de prijs op ongeveer 20 cent per kubieke meter ligt", legt hij uit. "Het verschil is winst voor de aandeelhouders en de Nederlandse Staat."

Kan de Groningse gaskraan in één keer dichtgedraaid worden?

Ster advertentie
Ster advertentie