Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Waarom koningin, als je keizerin kunt zijn?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Waarom koningin, als je keizerin kunt zijn?

"Oh, doelt u soms op de keizerin van Hindoestan", moet de Duitse keizer Wilhelm II gniffelend hebben gevraagd wanneer iemand de naam van zijn grootmoeder liet vallen.

Zijn grootmoeder was koningin Victoria (1819-1901), koningin van het Verenigd Koninkrijk en keizerin van India. Die laatste titel droeg zij pas vanaf 1 januari 1877, terwijl India al sinds 1858 onder bewind van de kroon viel.

Het leek de conservatieve premier Benjamin Disraeli een goed idee om Victoria de titel keizerin te geven. Het grote India kreeg dan een duidelijkere band met het koningshuis en dat moest India en Groot-Brittannië dichter bij elkaar brengen.

Victoria accepteerde de titel graag. Ze zou namelijk gepikeerd zijn over het feit dat haar directe familieleden wel de keizerlijke titel voerden en zij niet. Haar kleinzoon keizer Wilhelm II buitte dat graag uit door haar 'de keizerin van Hindoestan' te noemen.

De laatste keizer van India was George VI, daarna werd het land onafhankelijk.

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie