appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Wie verrassen op OKT dag 5?

ANP Foto
zaterdag 30 december 2017 | NOS | Sebastiaan Timmerman

Nog even over de dag van gisteren, wat vond jij de grootste verrassing?

Ik maak er even twee verrassingen van. Eentje in negatieve zin en eentje in positieve zin. Jorien ter Mors was de negatieve verrassing. Zij ging – als Olympisch kampioene 1500 meter van Sotsji – helemaal kapot in de laatste anderhalve ronde en dat hebben we eigenlijk nog nooit gezien van Ter Mors. Ze had er zelf ook eigenlijk geen verklaring voor, maar er zit iets niet goed. Dat is wel duidelijk.

Zij eindigde buiten de top-3 waardoor ze niet voor de tweede keer deze afstand op de Olympische Spelen mag rijden. Op de langebaan blijft het ‘beperkt’ tot de 1000 meter en daar zal ze vooraf geen rekening mee hebben gehouden.

Kjeld Nuis

De positieve verrassing was de tijd die Kjeld Nuis reed op de 1000 meter. Dat hij een goede 1000 meter rijder is, weten we natuurlijk. Hij is immers de regerend wereldkampioen. Maar dat hij 1.07,64 kon rijden, had ik niet gedacht. Het is super snel. Buiten de banen op meer dan 1000 meter hoogte, is er nog nooit zo snel gereden en Nuis haalde 3-tienden van het baanrecord af. Heel bijzonder.

Dan naar vandaag, de 1500 meter staat onder meer op het programma en dus gaan we Kjeld Nuis opnieuw zien. Kan iemand hem verslaan?

Koen Verweij

Nou, ik denk dat de concurrentie best geschrokken is van deze tijd en de absolute topvorm van Nuis. Maar Koen Verweij werd gisteren 2de op de 1000 meter in een race met fouten, dus als hij technisch goed kan blijven rijden, kan hij op zijn minst het duel aangaan met Nuis.

En dan is het de grote vraag wie de 3de rijder gaat worden, want daar hangt veel vanaf. Ook voor deelname van andere rijders, want er mogen uiteindelijk maar 10 Nederlandse mannen naar Pyeongchang.

2 plekken voor de Nederlandse vrouwen

En de vrouwen rijden de 5000 meter, wie is daar de favoriete?

Wat mij betreft Antoinette de Jong. Zij won de 3000 meter en eindigde gisteren op de 1500 meter dicht op de top-3. Zij won eind oktober het Nederlands kampioenschap en is deze vorm is zij voor mij de grote kanshebber om het eerste ticket te pakken op de 5 kilometer.

Er mogen maar twee Nederlandse vrouwen rijden op deze afstand en die strijd wordt spannend. Want Carien Kleibeuker doet ook nog steeds mee, zij won vier jaar geleden een medaille. En ook Ireen Wüst stond op het podium in Sotsji in 2014 en rijdt voor het eerst sinds lange tijd weer een 5 kilometer.

Het zelfvertrouwen van Wüst zal enorm zijn toegenomen na het winnen van de 1500 meter gisteren, dus vlak Wüst niet uit. En dan heb ik bijvoorbeeld de naam van Irene Schouten nog niet eens genoemd. Kanshebbers genoeg voor slechts 2 plekken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1