appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Koudegolf in Canada, gevoelstemperatuur -40

ANP
vrijdag 29 december 2017 | NOS | Chiem Balduk

In Nederland valt het deze dagen wel mee met de koude temperaturen, maar in Canada is dat wel anders. Het Noord-Amerikaanse land wordt momenteel in de greep gehouden door een 'koudegolf'. De overheid neemt maatregelen, om bijvoorbeeld daklozen te beschermen.

In sommige plaatsen in Canada is het in een eeuw tijd niet zo koud geweest als nu. Zo is het in Montreal -25 graden, met een gevoelstemperatuur van bijna -40. De lucht is namelijk droog en er staat wind. "Dus de gevoelstemperatuur is waar ik vanuit ga," vertelt Bart de Water, die in de stad woont, in het NOS Radio 1 Journaal.

"Je moet er voor zorgen dat je maar kort buiten bent, direct van huis naar de bus of metro."

Bart de Water is winterweer 'wel gewend'

Toen hij een jaar geleden naar Canada verhuisde, had hij een Nederlandse winterjas. Inmiddels heeft hij een goede, dure jas. "Zoals iedereen hier: eentje die warm doch ademend is."

Nederland had begin deze maand fikse overlast door een sneeuwstorm. Code rood werd afgegeven. De Water is niet onder de indruk van ons winterweer. "Dat is hier dagelijkse kost. Je krijgt hier niet zo snel ijsvrij."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1