appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Wees trots op onze beste cultuur ter wereld'

foto: NPO Radio 1
vrijdag 29 december 2017 | NPO Radio 1 | Redactie

Thierry Baudet werd gekozen tot politicus van het jaar. Wat is de drijfveer van de kiezers die hem in de Tweede Kamer stemden? Vier Baudet-fans geven uitleg in Het Geluid van 2017 op NPO Radio 1.

De Thierry aanhangers zijn geen generatiegenoten, ze schelen al snel zo'n twintig jaar. Maar ze delen hun voorkeur voor Baudet die ze zien als politieke vernieuwer. "Hij weet het goed te brengen", zegt Thom Bierenbroodspot. "Anders dan zijn voorgangers deden, zoals Fortuyn. Ik houd niet van wollige verhalen. Thierry ook niet. Hij kan de boel opschudden in Den Haag."

Waarom Lonneke van de Weijer op Baudet stemt

Volgens Johan Gort heeft Baudet een streepje voor op Wilders vanwege zijn nettere politieke omgangsvormen. “Ik vind Baudet meer geciviliseerd dan Wilders. Zoals Wilders praat, zo gaan we niet met elkaar om."

'Trots op beste cultuur van de wereld'

Bierenbroodspot is wat minder gecharmeerd van de manier waarop Baudet met de oudheid flirt. "Ik heb niet zoveel met de Renaissance." En Johan Gort vindt dat er best wat meer aandacht mag zijn voor het milieu in het partijprogramma van Forum voor Democratie. Lonneke van de Weijer betwijfelt of er werkelijk een partijkartel bestaat. "Maar dat is niet de voornaamste reden waarom ik op hem heb gestemd. Wel: We mogen trots zijn op onze eigen waarden en daar moeten we voor staan. We hebben door de geschiedenis iets moois opgebouwd. We mogen ons de beste cultuur van de wereld noemen en daar mag je trots op zijn. Dat positieve geluid spreekt me heel erg aan.”

Gort beaamt dat hij negatieve geluiden over misstanden in de geschiedenis zat is. "Slavernij en zo; het is niet mooi wat er is gebeurd, maar het heeft ons ook veel goeds gebracht."

Politiek uit de kast

Overigens kreeg Lonneke het voor de kiezen toen ze op de studentenroeivereniging in Rotterdam politiek uit de kast kwam. Ze werd op Facebook uitgescholden. Die sterke afwijzende reacties maken haar voorzichtig of ze echt verder wil in de politiek onder leiderschap van Baudet. "Ik zie ook risico’s in de felle reacties die je krijgt. Er wordt niet tolerant gereageerd op deze politieke visies. Kijk naar Wilders die al twaalf jaar onder beveiliging leeft. Dat wil ik niet."

Friso van der Hoek is 17 en hij is onder de indruk van Baudet omdat de partij heel actief is op social media. "Thierry is de enige politicus op snapchat."

Beluister hier het volledige gesprek met Baudetstemmers

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1