Binnenland

Aanslag Manchester: 'Aan het eind van het jaar ben je er toch weer mee bezig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanslag Manchester: 'Aan het eind van het jaar ben je er toch weer mee bezig'

Zangeres Ariana Grande was op 22 mei van dit jaar net klaar met haar toegift, toen in de hal tussen de Manchester Arena en het Victoria Station een explosief tot ontploffing werd gebracht. De trieste balans: 22 doden en ruim 120 gewonden. Maarten Smit was er bij, samen met zijn dochter Jasmin van 14, en blikt terug in Het Geluid van 2017.

"Aan het eind van het jaar ben je er toch wel weer meer mee bezig," vertelt Smit. "Het is wel weer heftig. Maar nu willen we het jaar afsluiten en volgend jaar gewoon weer verder."

Omdat zijn dochter groot fan is van Grande, was het de tweede keer dat Smit een concert van de Amerikaanse zangeres bezocht. In Nederland waren ze al geweest en nu gingen ze in Manchester, de woonplaats van zijn dochter. "Als je ziet hoe blij en enthousiast je dochter is op zo'n moment, dan vind je dat fantastisch. We genoten enorm met zijn tweeën."

Ballonnen

Toen de explosieven ontploften, had Smit niet direct door wat er gebeurde. "Ik dacht dat het ballonnen waren. Die zag je namelijk overal hangen. Hele grote. Maar daarna zag ik mensen wegrennen, en ontstond er een soort hysterie." Uiteindelijk wist Smit samen met zijn dochter de arena te verlaten. "We hebben enorm geluk gehad. We hadden ook 15 minuten eerder weg kunnen gaan, dan waren we wel in de verkeerde ruimte geweest", vertelt hij.

Media-aandacht

De gebeurtenissen hebben veel indruk gemaakt op Smit. "Met name de media-aandacht vanuit Nederland was heel groot." Nu, zeven maanden later, is het leven langzaam weer rustig geworden. "Ik heb er veel over gepraat, ook met Jasmin. Voor mijn gevoel is zij er nu wel klaar mee. Het leven gaat weer verder."

En als er binnenkort weer een concert van Ariana Grande zou worden georganiseerd? "Ik zou zeker weer gaan. Dat geldt voor elk concert."

Maarten Smit over de aanslag in Manchester

Met persoonlijke gesprekken bij grote nieuws- en sportgebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden, brengt NPO Radio 1 drie dagen lang Het Geluid Van 2017.

Meer:

Elf dagen na deze vreselijke gebeurtenis keert Ariana Grande terug naar Manchester voor een benefietconcert. 3FM-dj Michiel Veenstra deed verslag op NPO 3. Kijk hier terug.

Terrorisme-expert Bibi van Ginkel probeerde een dag na de aanslag de gebeurtenis in een bredere context te duiden in de radio-uitzending De Ochtend:

Bibi van Ginkel reageert op Manchester

Ster advertentie
Ster advertentie