Binnenland

Barça klopt tiental Real in 237ste Clásico

2. Barça klopt tiental Real in 237ste Clásico

FC Barcelona heeft Real Madrid een gevoelige klap toegebracht in de strijd om de landstitel. In Madrid had de koploper in La Liga het moeilijk in de eerste helft, maar sloeg het na rust genadeloos toe: 3-0. Door de winst is de voorsprong van de Catalanen op de aartsrivaal nu 14 punten.

Aanvankelijk wees niets op een makkelijk middagje voor de koploper. Vanaf de aanvang gaf Real Barcelona zelden tijd om op te bouwen, creëerde het goede kansen en zagen de Madrilenen ook een treffer van Cristiano Ronaldo afgekeurd worden vanwege buitenspel.

Dat was niet de enige kans voor de Portugees, die onlangs voor de vijfde keer tot beste voetballer van het jaar werd verkozen. De beste mogelijkheid kwam uit een voorzet van Toni Kroos, maar de volledig vrijstaande Ronaldo maaide finaal over de bal heen.

Aan de andere kant rook Paulinho twee keer aan de 0-1 na acties van Lionel Messi, maar doelman Keylor Navas was beide keren op zijn post.

Wake-up call

Kort voor rust ontsnapte Barcelona toen Karim Benzema na een panklare voorzet van Marcelo op de paal kopte. Dat was wellicht de wake-up call die trainer Ernesto Valverde nodig had om zijn ploeg op scherp te zetten.

Tien minuten na rust brak Luis Suárez de ban. Hij werd vrijgespeeld door Ivan Rakitic en Sergi Roberto en schoof de bal knap in de verre hoek achter Navas.

Na de goal van de Uruguayaan raakte Real even de kluts kwijt en werd het grimmig op het veld. Twee keer was Suárez het slachtoffer van een venijnig tikje van eerst Casemiro en later Sergio Ramos.

Vooral de laatste ontsnapte aan een rode kaart, maar even later moest Real toch met tien man verder. Na een krankzinnige scrimmage, waarbij Suárez nog de paal raakte, maakte verdediger Dani Carvajal hands op de eigen doellijn.

De schade werd nog groter toen Lionel Messi de toegekende strafschop snoeihard achter Navas schoot.

Met Gareth Bale en Marco Asensio als invallers herstelde Real Madrid zich nog wel. Het tiental kreeg ook een paar goede kansen, maar stuitte keer op keer op de uitstekende doelman Marc-André ter Stegen.

Diep in blessuretijd maakte de net ingevallen Aleix Vidal er zelfs nog 3-0 van, al leek de bal in aanloop naar de goal over de zijlijn te zijn gegaan.

Riante voorsprong

De voorsprong van koploper Barcelona op Real Madrid bedraagt nu 14 punten, al heeft De Koninklijke wel een wedstrijd minder gespeeld. Atlético Madrid, dat vrijdag al met 1-0 verloor van Espanyol, is de eerste achtervolger op 9 punten.

Daardoor ligt de tweede plaats weer voor het grijpen voor Valencia. Die ploeg moet dan wel het duel met Villarreal zien te winnen.