Binnenland

Tuitert blij om gelijk bij Europese Commissie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tuitert blij om gelijk bij Europese Commissie

[NOS - BNNVARA - AVROTROS] Schaatsers mogen voortaan ook deelnemen aan wedstrijden die niet worden georganiseerd door de internationale schaatsbond ISU of door nationale bonden. Oud-schaatser Mark Tuitert toonde zich euforisch in een reactie op NPO Radio1.

Oud-schaatser Mark Tuitert en voormalig shorttracker Niels Kerstholt spande de zaak drie jaar geleden al aan bij de Europese Commissie. Het tweetal wilde destijds meedoen aan de zogenoemde Icederby, maar de ISU verbood hen dat.

Volgens de Europese Commissie, bij monde van eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededing, zijn de huidige regels van de ISU in strijd met de 'antitrustwetgeving', een wet tegen monopolievorming.

"Internationale sportfederaties spelen een belangrijke rol in de carrière van sporters. Ze beschermen hun gezondheid en veiligheid en houden hun competitie eerlijk. Maar met strenge straffen voor rijders beschermt de internationale schaatsunie ook haar eigen commerciële belangen en belemmert ze anderen om hun eigen evenementen te organiseren", aldus de Europese Commissie.

In EenVandaag reageert Mark Tuitert euforisch op het besluit:

Europese Commissie stelt Tuitert en Kerstholt in het gelijk

Eerder zat hij in Bureau Sport en sprak onder meer ook hierover:

Impact kan groot zijn

"De ISU moet nu voldoen aan onze eisen, de regels aanpassen en sporters en concurrerende wedstrijdorganisatoren de ruimte geven, in het belang van alle schaatsliefhebbers." De impact van het besluit is mogelijk groot, omdat de uitspraak ook gevolgen kan hebben voor andere sporten. De ISU stelde eerder dat het vrijdag door Brussel genomen besluit de olympische waarden die ten grondslag liggen aan sport zou vernietigen.

De Europese Commissie was vorig jaar september al tot een uitspraak gekomen, al ging het toen nog om een voorlopig standpunt. Dat standpunt is ongewijzigd en door de uitspraak van vandaag bekrachtigd.

Icederby

Tuitert en Kerstholt wilden in 2014 meedoen aan de Icederby in Dubai omdat ze er veel geld mee konden verdienen. De ISU dreigde toen met levenslange schorsingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie