Binnenland
NTR

Column | Als moslima scheiden van jouw man

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | Als moslima scheiden van jouw man

Islamitisch scheiden mag je als vrouw alleen als jouw man daar toestemming voor geeft bij een shariarechtbank. Het debatprogramma Kwesties (NTR) voert vanavond een debat hierover. "Laten we vrouwen die hun vrijheid opeisen helpen met ons rechtssysteem", pleit gastcolumnist Hülya Cigdem.

Trouwen is in de islam een kwestie van deze drie woorden uitspreken. Meestal is de huwelijksbelofte oprecht en voor het leven. Als het desondanks toch misgaat, kun je naar de rechter stappen voor een scheiding. Tenzij je ook getrouwd bent volgens de islamitische of de joodse wetten. Dan kan de scheiding voor een vrouw bijna onmogelijk worden.

De man kan weigeren zijn vrouw haar vrijheid terug te geven. Ja, in deze eeuw. Anno december 2017. In Nederland kunnen we dat niet accepteren.

Onlangs nog velde het Gerechtshof Den Haag een oordeel over een Soennitische echtscheiding. Het Hof vond de weigering van de man onrechtmatig. Hij is veroordeeld tot medewerking, op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag.

Zoals intussen gebruikelijk, salafisten laten ook deze gelegenheid niet aan zich voorbij gaan en pleiten voor een shariarechtbank. Eufemistisch noemen ze het geschillencommissie. In feite willen salafisten islamitisch recht invoeren in ons land.

Dat de religieuze wetten vrouwen benadelen staat buiten kijf. Een islamitische of joodse vrouw kan haar man niet afstoten, dat alleenrecht is voorbehouden aan mannen. In zo'n achterhaald systeem moet er een ontsnappingsmodule voor haar ingebouwd worden.

CDA en GroenLinks willen dat religieuze huwelijken kunnen worden ontbonden als een vrouw dat wil. Minister Dekker (Rechtsbescherming) onderzoekt of de uitspraak van het gerechtshof toepasbaar is op soortgelijke gevallen.

We weten niet hoeveel vrouwen vastzitten in huwelijkse gevangenschap, maar in geen geval mogen we toegeven aan de mannen die hun vrouwen tegen haar wil vasthouden.

In de koran staat dat scheiding een recht is, maar dat Allah er niet van houdt. De rechten en plichten in een huwelijk zijn daarop gebaseerd. Wie zijn vrouw in haar vrijheid wil beperken, is aan het juiste adres bij een shariarechtbank. Dat toestaan onder het mom van een oplossing voor religieuze geschillen, is meewerken aan de onderdrukking van vrouwen.

Laten we vrouwen die hun vrijheid opeisen helpen met ons rechtssysteem. Nederland is seculier en moet seculier blijven. Ja, dat wil ik.

Vanavond om 20.00 uur op NPO Radio 1

Het debatprogramma Kwesties (NTR) besteedt zondagavond aandacht aan vrouwenrechten in de islam. Vrouwen bidden in alle Nederlandse moskeeën gescheiden van de mannen en ze kunnen geen imam worden. En islamitisch scheiden mag je als vrouw alleen als de man het goed vindt. Moet daar verandering in komen? En mogen niet-moslims zich überhaupt met de islamitische leefwijze bemoeien?

Meediscussiëren tijdens de uitzending kan. Stuur of spreek een bericht in via de NPO Radio 1-app.

Ster advertentie
Ster advertentie