Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Ajax-PSV en alles voor en over mannen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Ajax-PSV en alles voor en over mannen

Vandaag veel nieuws, sport en achtergronden over en voor mannen: eredivisievoetbal, kickboksen, mannenkiesrecht en een documentaire over 'er is iets met mannen'.

Eredivisie:

12.30 uur Roda JC-FC Groningen| Verslag: Chris Wobben
14.30 uur Sparta-Vitesse| Verslag: Ragnar Niemeijer
14.30 uur FC Utrecht-Feyenoord| Verslag: Andy Houtkamp
16.45 uur Ajax-PSV| Verslag: Arman Avsaroglu en Frank Wielaard
Langs de Lijn (van 14.00-18.00 en vanaf 22.00-23.00 uur)

De Perstribune : 'De leukste man in de voetballerij'

Onlangs werd hij in De Volkskrant nog 'de leukste man in de voetballerij' genoemd. Met zijn club scheerde hij diverse keren langs de financiële afgrond, maar inmiddels lijkt Telstar in rustiger vaarwater te verkeren en draait de club mee bovenin in de Jupiler League. We hebben het over Telstar-voorzitter Pieter de Waard.
(De Perstribune: 12.00-14.00 uur)

OVT: Oud-minister Justitie onderzoekt revolutie 1917

Publicist en voormalig minister van Justitie ernst Hirsch Ballin is te gast bij OVT om te vertellen over zijn nieuwe boek 'de stille revolutie van 1917'. De christenen aanvaardden het algemeen mannenkiesrecht en kregen er van de liberalen en socialisten de financiële gelijkstelling van het bijzonder onderwijs voor terug. De zogenoemde pacificatie van 1917, nu precies 100 jaar geleden, ging als koehandel de geschiedenisboekjes in. Ten onrechte, het was ‘een stille revolutie’, die vergeten burgers van orthodox christelijke snit -- dompers in liberale ogen – toegang gaven tot de natie Nederland. Dat althans schrijft publicist en voormalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin in zijn e-book De stille revolutie van 1917.
(OVT: 10.00-12.00 uur)

RadioDoc: Er is iets met mannen

Er is iets aan de hand met de mannen in Nederland. ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ vraagt de een, terwijl de ander ‘Nog meer voor mannen’ doet. Enkelen luiden de noodklok: ze spreken van een gefeminiseerde maatschappij, en zien geen ruimte meer voor mannelijkheid in onze samenleving.

Radiomaker Nikki Dekker vraagt zich af wat er hier precies op het spel staat. Wat verliezen we, als we mannelijkheid verliezen? Hoe voelt het om mannelijk te zijn en wat moet je ervoor doen? En wat is nou precies het mannenprobleem?

Nikki gaat ten rade bij vrachtwagenchauffeur Martin, die zich nog ouderwets simpel tot zijn mannelijkheid verhoudt, en met lichte verbazing naar de veranderende wereld kijkt. Ze spreekt met striptekenaar Wide Vercnocke, die al jaren mannenlichamen tekent, over de kracht en het falen van de man. Schrijver Myrthe van der Meer geeft een duiding van de mannelijke manier van in de wereld staan, Melvin vertelt over zijn tijd tussen de onhoudbare jongens op het speciaal onderwijs, en transgender Maik reflecteert op de hokjes waar we steeds opnieuw in geduwd worden.
(RadioDoc: 21.00-22.00 uur)

Een fijne dag!

Ster advertentie
Ster advertentie