appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Ervaren skiër blijkt grootste brekebeen

ANP
donderdag 7 december 2017 | NOS | Redactie

Verreweg de meeste wintersporters met ernstig letsel zijn juist de mensen met de meeste wintersportervaring. Dat blijkt uit onderzoek van alarmcentrale Eurocross en traumacentrum LUMC over de seizoenen 2013 tot en met 2016. 

Tachtig procent van de gewonden blijken ervaren wintersporters te zijn. Ze lopen meer risico op ernstig letsel, zoals een bekkenfractuur of meerdere breuken door een val.

Een mogelijke verklaring kan hun zelfvertrouwen zijn. Ervaren skiërs en snowboarders zijn vaak overmoedig, zoeken de uitdaging op en kiezen de moeilijke pistes uit. 

80 procent brokkenpiloten heeft veel ervaring

Overmoedig

"Als je veel ervaring hebt, wees dan niet overmoedig, want het kan ook jou overkomen", zegt Suzan de Wit, van alarmcentrale Eurocross. 

Volgens de Wit kan een helm de schade met veertig procent verminderen. Verder is het ook goed om naar je conditie te kijken. Fysiek aan de slag gaan en je spieren trainen. Vermoeide spieren lopen sneller letsel op.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1