appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Feit of Fictie: 'Je eet minder van een rood bord'

Stock
woensdag 6 december 2017 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Gisteravond zei professor Charles Spencer bij RTL Late Night het volgende: "Serveer ongezond eten op een rood bord en je eet er minder van dan als je het op een wit bord serveert." Volgens de professor associëren wij de kleur rood met gevaar, net als stoplichten en spoorbomen. Door fastfood, of ongezond voedsel, op een rood bord te serveren, zou je een signaal krijgen dat je niet verder moet eten. Maar is die uitspraak feit, of juist fictie? 

Roel Hermans is onderzoeker aan de Radboud Universiteit en is expert voeding en gedrag voor het Voedingscentrum. Hij ziet een ontwikkeling in ons eetgedrag. Onderzoeken tonen aan dat sociale factoren invloed hebben op de hoeveelheid consumptie. Mensen eten meer van grote borden en drinken meer uit grote glazen. Ook blijkt dat mensen in gezelschap meer eten dan alleen. Toch gaat Hermans niet mee de stelling van Spencer. "Het effect dat hij meet is te zien uit zijn onderzoek, maar dat is slechts één keer uitgevoerd." Dat is voor Hermans niet genoeg om de stelling te onderschrijven.

Ook Eric Furth, hoogleraar eetstoornissen aan het LUMC, is niet overtuigd door het onderzoek van professor Spencer: "In een laboratorium is een keer gebleken dat dit het geval is. Maar voor mij is dit absoluut niet voldoende om zo’n boude bewering te doen."

Conclusie

Furth en Hermans vinden dat het noodzakelijk is dat het experiment in een andere setting herhaald wordt en ook plaats vindt buiten het laboratorium. Dan kan deze stelling misschien als feit worden aangemerkt. Voorlopig houden wij het op fictie.

Feit of Fictie: Minder eten van een rood bord

In de rubriek Feit of Fictie checkt Martijn Rosdorff dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1