appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Deze Dag Toen: Laatste maanmissie gelanceerd

NASA
donderdag 7 december 2017 | NOS | Redactie

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 7 december 1972, wordt de laatste Apollo-missie naar de maan gelanceerd. 

De mens zette zijn eerste stappen op de maan in 1969. Drie jaar later gingen er voor het laatst astronauten heen. Met de Apollo 17. 

“I was strolling on moon one day! In the mery, mery month of May…” Astronauten Eugene Cernan en Harrison Schmitt hadden het duidelijk naar hun zin op de maan. De rond hupsende, zingende astronauten leverden de meest bekeken beelden van de Apollo-missies (1969-1972) op. 

Apollo 17 was de eerste vlucht waarbij ook een wetenschapper meeging. „Wij piloten vonden onszelf slim genoeg om te worden omgeschoold tot geologen. Maar Schmitt vond onder andere direct bewijs dat er lava was geweest op de maan”, zou Cernan daar later over zeggen. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Beelden van de Apollo 17

De bemanningsleden zijn niet alleen beroemd vanwege hun spontane gezang, maar ook omdat ze de laatste woorden ooit op de maan uitspraken. Althans, Cernan dan. “Nu we de maan verlaten, gaan we zoals we gekomen zijn en - als God het wil - zoals we zullen terugkeren: met vrede en hoop voor de hele mensheid”, zei hij destijds. 

En die iconische foto waarop de volledige omtrek van de aarde te zien is, hebben we ook te danken aan de bemannigsleden.  

Een inkijkje in hun reis én hun verblijf krijg je anno 2018 niet alleen via Youtube, maar ook via deze website die Nasa aan de Apollo-17 heeft gewijd. 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1