Binnenland
NOS

Jan Meeus over misdaadjournalistiek: 'Je stapt een andere wereld in'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Meeus over misdaadjournalistiek: 'Je stapt een andere wereld in'

"Is dit het me waard?" Die vraag stelt NRC-misdaadjournalist Jan Meeus zichzelf iedere keer weer als hij 'de andere wereld instapt', de onderwereld met haar eigen regels en omgangsvormen.

Hij is dan ook geschokt door de recente bedreigingen van zijn collega's. Paul Vugts vanHet Paroolzit sinds oktoberondergedoken, Telegraafjournalisten Mick van Wely en John van den Heuvel werden deze week bedreigd na een publicatie over motorclub No Surrender. Op het hoofd van Van den Heuvel zou zelfs een "aanzienlijk" geldbedrag zijn gezet. "Ik maak me absoluut zorgen."

Bedreigingen en intimidatie van misdaadjournalisten zijn volgens Meeus van alle tijd. "Maar je ziet datin bepaalde drugsmilieus de drempel om geweld te gebruiken lager is geworden." Hoewel het aantal moorden in Nederland al jaren daalt, doen zich ​steeds meer afrekeningen in het criminele circuit voor.

"Het gemak waarmee in het openbaar geliquideerd wordt, valt op. Het zijn vaak jonge jongens, die een snelle carrière maken, van het ene jaar een winkeldiefstalletje naar een jaar later een liquidatie", verteltMeeus inMet het Oog op Morgen.

De journalist is zelf nooit ernstig bedreigd, wat hij wijdt aan zijn terughoudendheid. Zo schreef hij een boek over Holleeder, maar ontmoette hem nooit. "De gelegenheid deed zich lange tijd niet voor en toen zich die wel voordeed, durfde ik niet."

Lees ook: 'Regiojournalisten worden te weinig beschermd'

Haantje de voorste

"Een gesprek met een crimineel is altijd een gesprek met iemand die andere normen en waarden heeft dan ik. Het zijn geen mensen die een advocaat op je afsturen, zoals in de 'gewonemensenwereld'."

Meeus probeert wel veel met criminelen te spreken, met of zonder aanwezigheid van hun advocaat. Hij ziet het als een 'andere wereld' waar je instapt, met eigen regels en omgangsvormen. Volgens Meeus zijn het mensen die gewend zijn om teoverdrijven en haantje de voorste willen zijn, Een groot ego,intimidatie: daar probeert de misdaadjournalist voorzichtig mee om te gaan.

"Als je hoor en wederhoor wilt toepassen, krijg je wel eens gekke gesprekken. Dan kom je in een gek café en praat je met iemand die weet wat ik wil schrijven. Iemand zei eens: 'Luister eens, als je mij meeneemt in dit verhaal, dan neem ik jou ook mee in mijn verhaal'. Dat zou je een bedreiging kunnen noemen. Maar dan vraag je naar zijn verhaal en krijg je een gewoon gesprek."

Pistool tegen hoofd

Met zijn echtgenoot heeft hij de afspraak dat hij niet altijd vertelt wat hij doet. "Ik ben er vrij open", vertelt hij ontspannen, "maar ik zeg ook altijd dat ze er niet te veel aandacht aan moeten besteden." Met NRC spreekt hij af dat hij na interviews even belt om te zeggen dat het goed gaat.

Meeus durft niet te stellen dat het ambacht gevaarlijker is geworden. Hoewel hij voldoende verhalen van ernstige intimidatie kent. "Recentelijk zat een collega nog een paar weken in een safe house, maar die heeft dat niet aan de grote klok gehangen. Een ander kreeg eens een pistool tegen zijn hoofd."

Zelf stelt hij altijd de vraag: is dit het me waard? "Ik vind het knap dat mensen zoals Van den Heuvel en Vughts gewoon doorwerken, maar voor mij geldt: als ik iets doe waardoor ik met mijn gezin moet onderduiken, dan laat ik het zitten."

Ster advertentie
Ster advertentie