appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Het alternatieve sport-jaaroverzicht van NPO Radio1

Pixabay
zondag 31 december 2017 | BNNVARA | Redactie

2017 was een fascinerend sportjaar. Met Nederlandse wielerrevelaties, opkomende gekte voor het autoracen en de vechtsport en zeer tegenvallend Nederlands mannen-voetbal. In de laatste week van het jaar kom je op radio en TV allerlei terugblikken tegen op wat er op de velden, de baan en de weg gebeurde. Maar sport is ook onderdeel van de maatschappij. Sporters spelen vals, veranderen samenlevingen en zijn ook gewoon mensen. 

In Helden en Huichelaars gaan Wouter Bouwman en Jurjen van den Bergh met die blik op zoek naar de hoogte- en dieptepunten van het sportjaar 2017. Ze onderzoeken onder anderen de echtheid van de 'Gevechten van de Eeuw' in de vechtsport, ontleden het dopinggebruik van de Russische atleten en de praktijken in het wielrennen. Ze vragen zich af hoe het komt dat voetbalnomaden over de hele wereld hun heil zoeken en verdiepen zich in de band tussen sport en politiek. 

In 2 uur schetsen ze een alternatief sport-jaaroverzicht. Met in de studio Arthur Huizinga over het historische jaar van voetbalclub FK Qarabag Agdam, de club die hij al jaren volgt. De club uit de betwiste regio Nagorno Karabach speelde voor het eerst in de groepsfase van de Champions League en Huizinga was bij bijna elke wedstrijd. Ook te gast: Misha Wessel en Thomas Blom. Zij schreven een geruchtmakend artikel in De Volkskrant over doping in het wielrennen, en kijken terug op hoe dat verhaal tot stand kwam, wat het losmaakte en hoe het wielrennen inmiddels -al dan niet- veranderd is. 

Met reportages, gesprekken met betrokkenen en geven Bouwman en van den Bergh op de laatste dag van 2017 een nieuwe draai aan het sportjaar. Opdat 2018 weer net zoveel hoogte- en dieptepunten mag hebben. Want sport is op zoveel manieren mooi om naar te kijken, en te luisteren."

Helden en Huichelaars, 17.00 - 19.00 uur op NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1