Binnenland

Meer dan honderd doden bij aanval op moskee in Egypte

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan honderd doden bij aanval op moskee in Egypte

[NOS] Het dodental van de aanslag op een moskee in de Sinaï-woestijn loopt snel op. Volgens de Egyptische staatsmedia zijn al zeker 155 mensen om het leven gekomen. 120 anderen raakten gewond.

Volgens persbureau AP, dat zich baseert op drie lokale politiefunctionarissen, openden extremisten vanuit vier terreinauto's het vuur op moskeegangers in de plaats Bir al-Abd, zo'n 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Caïro. Ook zouden er een of meerdere bommen zijn afgegaan bij of in de moskee.

Het is onduidelijk hoe ernstig de gewonden eraan toe zijn. Ook is nog niet duidelijk wie er achter de aanslag zit. President Sisi heeft volgens de staatstelevisie een crisisbijeenkomst belegd.

Sinds de islamitische president Morsi in 2013 werd afgezet door het leger, zijn er regelmatig aanslagen in de Sinaï. Vaak gaat het om aanslagen die gepleegd worden door radicaal-islamitische strijdgroepen die gelieerd zijn aan IS. Honderden militairen en agenten zijn sindsdien om het leven gekomen. Ook koptische christenen en hun kerken zijn regelmatig het doelwit van aanslagen.

De moskee in de Sinaï-woestijn (EPA)
Ster advertentie
Ster advertentie