Binnenland

Deze Dag Toen: Loesje wordt in Arnhem opgericht

foto: Loesjefoto: Loesje
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Loesje wordt in Arnhem opgericht

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 24 november1983, wordt in Arnhem Loesje opgericht.

“Het leven op de wereld beter en mooier maker.” Zo omschrijft Loesje haar doel. Het fictieve meisje plakt sinds 1983 posters met geëngageerde en humoristische teksten in het openbaar. Aanvankelijk was het onduidelijk wie Loesje was, maar dat werd snel opgehelderd: een collectief Arnhemse activisten bleken samen ‘Loesje’ te zijn.

Het engagement werd in 1986 omgezet in politieke daden met de oprichting van de partij Loesje. Hoewel het een publiciteitsstunt betrof, wist de lijst 12.399 stemmen te werven.

De lijsttrekker van de politiek partij Loesje Niels van den Griend in 1986

Al snel werd het collectief bekend buiten de Nederlandse landsgrenzen. Zo trokken ze eind jaren 80 naar Parijs om te protesteren tegen de onderwijsplannen aldaar en met een busje door Oost-Europa na de val van de muur. Met een poëziecampagne werd geld opgehaald voor de piepjonge, voormalig communistische staten.

Inmiddels bestaat het Loesje-collectief uit meer dan dertig subgroepen, van Bosnië tot Estland en van Egypte tot Nepal. In Berlijn huist een heus internationaal kantoor.


Loesje in Warschau (Polen). Vertaald: De eerste stap gebeurt zelden achterstevoren

Loesje is bij allerlei rechtszaken betrokken geweest. Hoewel de posters door velen gewaardeerd worden, vinden lokale overheden het illegale plakwerk vaak onacceptabel. Soms werd Loesje in het gelijk gesteld omdat het de vrijheid van meningsuiting betreft, in andere zaken werden gemeenten gemaand legale aanplakplaatsen aan te wijzen.

Vanuit de Hommelseweg in Arnhem opereert Loesje met een eigen winkel en atelier, waar vrijwilligers terecht kunnen om aan Loesjeteksten te werken.

Bron: Loesje.nl

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie