Binnenland

BN'ers moeten zakelijke problemen minder taboe maken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BN'ers moeten zakelijke problemen minder taboe maken

Meer dan de helft van de ondernemers in Nederland heeft weleens zakelijke problemen, stelt de Kamer van Koophandel op basis van eigen onderzoek. Een deel van hen schaamt zich daarvoor en vindt het daarom moeilijk om hulp te zoeken. Een campagne met bekende Nederlanders moet dat taboe doorbreken.

Jörgen Raymann

"Het is echt complete frustratie, angst, wanhoop, in één mix totdat je gaat slapen", zegt Jörgen Raymann. De cabaretier raakte begin 2016 met zijn productiebedrijf in de financiële problemen.

"Want jij moet voor je gezin zorgen, jij moet uit de shit komen, jij moet de rekening betalen, jij moet zien dat je weer door kunt gaan en aan de bak komt. Dat je op een punt komt dat je denkt dat je echt niets meer waard bent. En dat je geen zelfvertrouwen meer hebt."

BN'ers moeten zakelijke problemen minder taboe maken

150.000 mensen

"Natuurlijk: risico nemen hoort bij ondernemen", beaamt Michiel Huitema, directeur van de startersafdeling van de KvK. Maar het aantal ondernemers in de moeilijkheden vindt hij wel groot.

Op dit moment heeft een op de tien ondernemers flinke zakelijke problemen, stelt de KvK. Dat zijn zo'n 150.000 mensen. Opvallend, aldus Huitema, omdat de economie in Nederland op dit moment juist weer groeit.

Te weinig ondernemers maken volgens de organisatie gebruik van instanties die hen kunnen helpen hun problemen op te lossen. En daardoor raken ze juist in grotere moeilijkheden.

24-uurs-hulplijn

En dat is niet alleen slecht voor henzelf en hun gezin, maar ook voor Nederland. Huitema. "Een ondernemer die stopt kost de maatschappij geld. Die gaat allerlei regelingen in, zoals de schuldsanering, of er blijven schulden bij schuldeisers. We worden er als Nederland beter van als deze ondernemers kunnen doorgaan."

Daarom start de KvK vandaag een landelijke campagne. De organisatie verspreidt bijvoorbeeld video's waarin naast Raymann ook kok Ron Blaauw en modestyliste Danie Bles vertellen over de financiële problemen die ze hebben meegemaakt. Boodschap: je bent niet de enige.

Ook is er vanaf vandaag een landelijke hulplijn die ondernemers 24 uur per dag kunnen bellen. "Ben je een ondernemer in zwaar weer, en vind je het lastig om het met vrienden of familie te bespreken, bel dan deze lijn. Dan proberen we je verder te helpen."

Ster advertentie
Ster advertentie