Binnenland

'Zelfbereiding apothekers maakt medicijnen toegankelijker'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zelfbereiding apothekers maakt medicijnen toegankelijker'

Een meerderheid in de Tweede Kamer is vóór een onderzoek naar de mogelijkheden voor apothekersbereidingen van dure medicijnen. Apotheker Paul Lebbink, van de Haagse Transvaalapotheek, is al bezig met het zelf maken van een duur medicijn.

"Zo kunnen geneesmiddelen toegankelijker worden voor patiënten", zegt Gerben Klein Nulent van apothekersvereniging KNMP. Hij staat er dan ook positief tegenover. Zelf medicijnen bereiden en dure geneesmiddelen namaken is iets wat meer apothekers zouden kunnen en willen.

Meer apothekers zelf medicijnen bereiden

Vergoeding

"Er zijn 350 apothekers in Nederland die zelf medicijnen bereiden", zegt Klein Nulent. "Dat is wat mij betreft het minimum." De afgelopen jaren is het aantal 'bereidende' apotheken flink afgenomen. Volgens hem is het belangrijk dat apothekers er voldoende geld voor krijgen en dat zij in de toekomst dat geld ook zullen blijven krijgen. Daarnaast pleit hij voor betere bescherming van apothekers die medicijnen willen namaken, waar een patent of octrooi op ligt.

Wet

Maar ook zorgverzekeraars, die een groot gedeelte van de vergoeding op zich moeten nemen, hebben zich te houden aan de wet. Friso de Jong, woordvoerder van zorgverzekeraar ONVZ: "Wij hebben onze twijfels of het rechtmatig is om het namaken van medicijnen te financieren." Op veel geneesmiddelen ligt namelijk patent, of een octrooi. Het farmaceutische bedrijf, dat eigenaar is van het medicijn, zou dan een rechtszaak aan kunnen spannen, en daar zitten zorgverzekeraars niet op te wachten. Wel benadrukt hij dat hij het goed vindt van apotheker Lebbink dat hij zich op deze manier hard maakt voor de betaalbaarheid van het medicijn. "Zo kunnen we met elkaar de kosten van medicijnen in de hand houden."

Wel vindt De Jong dat de kwaliteit van medicijnen goed bewaakt moet worden. "Als apothekers zelf aan de slag gaan met het maken van medicijnen, dan moet er goed worden gecontroleerd of die middelen geen gevaar voor de gezondheid opleveren." Daarin ligt volgens hem een taak voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De farmaceutische industrie wijst het namaken van medicijnen van de hand. Voorzitter Paul Kort van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen reageerde kritisch bij Dit is de Dag.

Hoe houden we de prijzen van medicijnen binnen de perken?

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie