Binnenland

Oud-generaal Ratko Mladic veroordeeld tot levenslang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-generaal Ratko Mladic veroordeeld tot levenslang

[NOS] Ratko Mladic is door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot levenslang. De oud-legerleider van de Bosnische Serviërs is door het tribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens de rechters droeg Mladic tussen mei 1992 tot eind 1995 in belangrijke mate bij aan het verwijderen van moslims en Kroaten uit Bosnië. Hij wist van deportaties, moorden en de vervolging van beide bevolkingsgroepen. Zo had hij de bedoeling om de inwoners van de moslimenclave Srebrenica te vernietigen.

Ook gaf hij persoonlijk het bevel om Sarajevo tijdens het beleg onder vuur te nemen. Hij wilde daarmee de burgerbevolking terroriseren, zei tribunaalvoorzitter Alphons Orie.

Lees ook: Met veroordeling Mladic komt er (zo goed als) einde aan Joegoslaviëtribunaal

Ratko Mladic werd halverwege de uitspraak uit de rechtszaal verwijderd. De oud-generaal wilde dat de uitspraak tegen hem werd geschorst of versneld, omdat hij last zou hebben van hoge bloeddruk.

Toen de rechter daarin niet met hem meeging, ging hij schreeuwen. Daarop besloot de rechter hem uit de zaal te verwijderen. Mladic kan de uitspraak in een naastgelegen ruimte volgen.

Mladic was tijdens de Joegoslavische burgeroorlog de leider van het Bosnisch-Servische leger. Tegen hem is levenslang geëist wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en het schenden van het oorlogsrecht.

Argos: Dossier Srebrenica

In 1995 geleden viel de moslimenclave Srebrenica en tot op de dag van vandaag doet Argos onderzoek naar de vraag of dit drama voorkomen had kunnen worden. Een overzicht.

Executies

De voorzitter van het tribunaal, de Nederlandse rechter Alphons Orie, gaf verschillende gruwelijke voorbeelden uit de oorlog. Hij had het over het incident bij de Vrhpolje-brug in 1992, waarbij moslims in het water moesten springen en vervolgens werden beschoten door Bosnische Serviërs. 22 mannen vonden de dood, slechts één van hen overleefde.

Ook vertelde hij over een vrouw die tijdens het beleg van Sarajevo met haar kinderen op straat liep en door een Bosnisch-Servische sluipschutter werd geraakt. De kogel ging door haar buik en raakte haar zoontje in het hoofd. Hij overleefde dat niet.

Moslima's die door de Bosnische Serviërs gevangen waren genomen, werden stelselmatig verkracht. De jongste slachtoffers waren 12 jaar.

Een vooruitblik met Joris Voorhoeve op de uitspraak in de zaak tegen Mladic

Joris Voorhoeve was ten tijde van de val van Srebrenica als minister van Defensie verantwoordelijk voor Dutchbat en Srebrenica 'achtervolgt' hem nog steeds. Wat betekent deze dag voor hem en wat verwacht hij van de uitspraak? Luister naar het gesprek.

Genocide

Mladic staat ook terecht voor de dood van duizenden moslimjongens en -mannen na de val van de enclave Srebrenica in 1995. Daar was sprake van genocide, stelt rechter Orie vast.

Mladic heeft altijd gezegd dat hij niet de opdracht gaf tot de zuivering. Hij houdt vol dat anderen de bevelen gaven of dat sommige militairen op eigen houtje handelden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie