Binnenland
NOS

Tekort aan populaire rooibos dreigt door mislukken oogst

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan populaire rooibos dreigt door mislukken oogst

Wie veel van rooibos-thee houdt, kan de komende tijd weleens misgrijpen. Er is namelijk een tekort aan deze thee-variant. De vraag naar rooibos neemt al jaren wereldwijd toe, vooral vanuit Azië. Maar de oogst van deze plant in Zuid-Afrika (het enige land waar rooibos wordt verbouwd) is door de droogte in 2016 en 2017 voor het grootste deel mislukt.

Door het tekort stijgt de prijs fors. "Tussen 2011 en 2017 is rooibos zo'n beetje 400 procent duurder geworden", zegt Alex Didden, importeur van onder meer rooibos.

"De onzekerheid is in 2014 begonnen", zegt Ignace Breemer, inkoper van theebedrijf Simon Lévelt. "De droogte houdt aan en daardoor is er veel onzekerheid of onze rooibos-bestellingen daadwerkelijk geleverd worden. Leveranciers durven geen garanties te geven."

De prijs zat al enorm in de lift, maar door de droogte is die alleen maar hoger geworden'

Lekker?

Rooibos komt van een struik die alleen in Zuid-Afrika groeit, afgeleid van rood bos in het Nederlands. Er is geprobeerd om de struik in andere landen te laten groeien, maar die pogingen zijn mislukt.

In 1997 begon Alex Didden de rooibos, toen als thee nog volstrekt onbekend in ons land, in Nederland te verkopen. "Niemand vond het toen lekker. Ik dacht, waar ben ik aan begonnen?" Inmiddels is de vraag hard gegroeid en hebben alle grote theemerken rooibos-thee omarmd.

Vooralsnog is er geen zicht op verbetering van de levering uit Zuid-Afrika. "Maar ooit zal het toch wel weer gaan regenen hè", aldus Didden optimistisch. "En dan kunnen de boeren weer meer oogsten."

Ster advertentie
Ster advertentie