Binnenland
EO

Wakkert Telegraaf met 'slag om Dokkum' tegenstelling aan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wakkert Telegraaf met 'slag om Dokkum' tegenstelling aan?

Wakkert de Telegraaf bewust een valse tegenstelling aan tussen platteland en randstad in de discussie over Zwarte Piet? In Dit is de Dag een debat tussen hoofdredacteur Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad en Telegraaf journalist Wierd Duk.

“De Telegraaf is een Amsterdamse relkrant die een zinloze cultuurstrijd aanwakkert.”Dat schreef hoofdredacteur Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad vanmorgen, naar aanleiding van de berichtgeving in de Telegraaf over de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Het was Telegraaf-journalist Wierd Duk die voor de Telegraaf de artikelen over 'de slag om Dokkum', zoals de gebeurtenissen in Friesland door hem worden omschreven.

Het debat wordt volgens Kuijper vanuit de Randstad bepaalt. “Elk jaar warmt de Amsterdamse Telegraaf het Zwarte Pieten debat weer lekker op. En dat is inderdaad beïnvloeding vanuit de Randstad.”Er is een enorme kloof zegt Wierd Duk. “Rond Zwarte Piet ontwikkelt zich een cultuurclash, al jaren…Ik heb daarover geschreven. Vervolgens hoorde ik op Facebook vanuit Friesland dat er een blokkade zou komen.”

Duk stelt dat er voldoende journalistieke redenen waren om de opening van de krant te reserveren voor dit verhaal. “Eén van de demonstranten kreeg honderden en nog eens honderden steunbetuigingen vanuit het hele land. Zij heeft met haar actie duidelijk een open zenuw geraakt. Als er iets gebeurd wat zo groot is en iemand zo veel steun krijgt vanuit de bevolking, dan moeten we daar iets mee.”

Kuijper, is van mening dat de verslaggeving van De Telegraaf wel erg gekleurd was. “Er zouden relschoppers uit de Randstand komen, maar gelukkig was een burgerprotest vanuit Dokkum. En dan was er ook nog een PvdA-burgemeester die dat allemaal niet goed managede. De Telegraaf moedigt een zinloze cultuurstrijd aan."

Luister terug EO Dit is de Dag NPO Radio1

Wierd Duk vs Sjirk Kuijper

Ster advertentie
Ster advertentie