Binnenland

SGP: stop oneerlijke behandeling eenverdieners

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SGP: stop oneerlijke behandeling eenverdieners

De belastingregels voor eenverdieners moeten worden gelijkgetrokken met tweeverdieners. Dat zegt SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf in Stand.nl. Hij roept het kabinet vandaag op tot de invoering van een belastingstelsel dat de positie van eenverdieners verbetert. Nu betalen zij in sommige gevallen zes keer meer belasting.

Het is de SGP een doorn in het oog dat eenverdieners naar verhouding veel meer belasting betalen dan gezinnen waar twee mensen een inkomen hebben. Tweeverdieners betalen minder belasting omdat ze meer profijt hebben van kortingen zoals de algemene heffingskorting. Dat soort kortingen moesten meer vrouwen stimuleren aan het werk te gaan.

'Neem de participatiesamenleving serieus'

Dijkgraaf vindt het oneerlijk dat mensen die er bewust voor kiezen om zorgtaken op zich te nemen, in het gezin of voor naasten, een zwaardere belastingdruk hebben. Dat staat volgens hem haaks op de wens van de regering om mensen meer zelf te laten regelen. "Als we de participatiesamenleving serieus willen nemen dan moeten we prikkels inbouwen dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen. En die prikkels ontbreken nu."

De overheid miskent volgens Dijkgraaf bovendien dat er veel gevallen zijn waarbij mensen niet vrijwillig thuis zitten maar bijvoorbeeld niet kunnen werken omdat ze arbeidsongeschikt zijn. "Dat is het cynische van het verhaal. De overheid doet in toenemende mate een beroep op mensen om voor zichzelf te zorgen, maar dat zie je in het fiscale stelsel niet terug."

Doe net als Duitsland, voer het splitsingsstelsel in

Dijkgraaf heeft een oplossing en daarvoor kijkt hij naar Duitsland. Daar worden de inkomens van tweeverdieners aan de hand van een 'splitsingsstelsel' bij elkaar opgeteld en als eenheid belast. "Dat vind ik mooi want een gezin run je in mijn ogen samen."

'Dicht de kloof'

De Nederlandse plannen om het belastingstelsel te vereenvoudigen noemt Dijkgraaf een stap in de goede richting. "We zijn blij met dit regeerakkoord op dit punt, het verbetert de koopkracht van eenverdieners. Maar de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting lopen ze ook daarmee nog steeds mis. Mijn oproep: dicht de kloof."

Stand.nl: Het is onterecht dat eenverdieners meer belasting moeten betalen dan tweeverdieners

Ster advertentie
Ster advertentie