Binnenland
AVROTROS

Steeds meer jonge ondernemers zien kansen

foto: Jordi Hillengafoto: Jordi Hillenga
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer jonge ondernemers zien kansen

Jordi Hillenga (20) zat in 4-havo toen hij constateerde dat Nederland een land was van automatieken, en van regen. Hij kreeg een idee: een paraplu-automaat. "Maar mijn klasgenoten vonden dat een flutidee." Na wat artikelen gelezen te hebben kwam hij er achter dat pizza één van de snelst groeiende horeca-producten is. En zo werd de pizza-automaat geboren.

Inmiddels staan er twee automaten in Groningen. "Mensen zijn verrast over de krokantheid van de pizza’s", vertelt hij. En dat terwijl je er nauwelijks op hoeft te wachten: je drukt op de knop en binnen vier minuten komt je warme pizza – in slices gesneden - uit de automaat. Sinds Jordi vier jaar geleden zijn eerste ideeën voor de automaat ontwikkelde is het hard gegaan, er is wereldwijd interesse. Zo heeft een supermarkt pizza-automaat eten in Zuid-Afrika er laatst 150 besteld.

"Ik ben bevoordeeld dat ik dit nu al mag meemaken", vindt Jordi. Hij is blij dat hij niet zoals leeftijdsgenoten nu hoeft te worstelen met wat hij wil worden en wat hij gaat doen. Maar het is niet altijd even leuk: "Het is ook echt heel hard werken."

Startersdag

Dit weekeinde organiseerde de Kamer van Koophandel voor het eerst een landelijke startersdag voor kinderen van 8 tot 12 jaar in de Jaarbeurs in Utrecht. Het aantal ondernemers onder de 18 jaar is in vijf jaar tijd verdubbeld. In 2012 stonden 1119 minderjarigen ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. In 2017 was dat aantal gestegen tot 2273.

''Binnen drie muisklikken hebben kinderen de wereld binnen handbereik. Op de basisschool zit een onderneming beginnen in het lespakket. De jeugd van nu veel assertiever en creatiever en ziet kansen’’, zegt bedrijfsadviseur Angele Magre van de Kamer van Koophandel. ''Waarom zou je vakkenvullen voor 3,75 per uur als je ook geld kunt verdienen met dingen waar je echt blij van wordt?’’

Kindondernemers verdienen hun geld als dj, vlogger of runnen een internetwinkel, blijkt uit onderzoek. Ze verhuren ook verkleedkoffers, hebben een groentewinkel of geven bedrijven adviezen hoe ze het best kinderen online kunnen bereiken.

Toestemming

Minderjarigen hebben toestemming nodig van hun ouders voor bedrijfsmatige rechtshandelingen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kan alleen met toestemming van vader of moeder. Personeel in dienst nemen, kantoorruimte huren of een zakelijke bankrekening openen kan ook niet zelfstandig.

Jonge ondernemers tussen de 16 en 18 jaar kunnen bij de Rechtbank een handlichting aanvragen. Daarmee wordt de handelingsonbekwaamheid van een minderjarige gedeeltelijk opgeheven. Hierdoor ben je zelf verantwoordelijk voor je daden. Je kunt aansprakelijkheid voor een mislukte zakendeal niet meer op je ouders afwentelen. ''De jongeren die er een rommeltje van maken zijn een uitzondering", zegt Magré van de Kamer van Koophandel.

Groentewinkel

Terwijl leeftijdsgenoten studeren en genieten van hun ruime hoeveelheid vrije tijd werkt Ferko van Dijk (19) zes dagen per week in zijn eigen groentewinkel. "Soms mis ik het wel dat ik niet zomaar een dag met vrienden op stap kan. Het is hard en veel werken maar daar klaag ik niet over: ik heb hier bewust voor gekozen."

Hij was achttien toen hij een halfjaar geleden de groentewinkel in zijn woonplaats Montfoort overnam. Met een bak ambitie en motivatie heeft hij de zaak de afgelopen tijd vernieuwd. Hij doet meer dan alleen zijn product verkopen: "Verse maaltijden en salades, dat is mijn sterke punt. Ik ben de hele dag door aan het koken." Van lasagne tot macaroni, Ferko maakt alles zelf. Ferko’s favoriet? "Witlof. Met ham en kaas."

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie