Binnenland
KRO-NCRV

Gifei uitgeroepen tot sterktste framewoord van het jaar

foto: Foto: NPO RAdio 1foto: Foto: NPO RAdio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Gifei uitgeroepen tot sterktste framewoord van het jaar

Gifei raakte in zwang door de fipronil-affaire in de pluimveehouderij. Het is de benaming van het ei waarin minuscule restjes gif terecht zijn gekomen, toen bij het schoonmaken van kippenstallen het verboden middel fipronil werd gebruikt.

Op verzoek van NPO Radio 1 stelden twee framingsexperts - Baldwin van Gorp en Sarah Gagelstein - een lijst samen met de sterkste framewoorden van 2017; woorden die bedacht zijn om ideeën sterk te laden. Ze lieten zich bij hun keus ondermeer leiden door het aantal keren dat het woord bovenkomt bij een zoekopdracht op internet.

Met gifei op 1 zijn dit de overige 9 populaire framewoorden van dit moment:


2 - Asielplaag

Een groep economische migranten die als asielzoeker in Europa komt en van wie gevreesd wordt dat ze overlast veroorzaken.

3 - Voltooid leven

Een term die aangeeft dat actieve levensbeëindiging behoort tot de persoonlijke keuzevrijheid van iemand. Ingezet door voorstanders van euthanasie.

4 - Huppakeedokter

Een arts, die zonder enig voorbehoud aan de euthanasiewens voldoet: "Jij wil sterven? Prima. Ik pak alvast de spuit."

5 - Sleepwet

Een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten die volgens tegenstanders werkt als een sleepnet in de visserij. Met deze typering hebben deze tegenstanders een referendum voor elkaar gekregen.

6 - Partijkartel

Het fenomeen dat mensen in politieke en bestuurlijke functies onderling banen zouden verdelen. Bedacht door politicus Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

7 - Aflosboete

Een belasting die je over het eigenwoningforfait zou moeten betalen als je een kleine of geen hypotheek hebt. Door tegenstanders gebruikt bij het nieuwe regeerakkoord.

8 - Psycholance

Speciale ambulances die gebruikt worden om psychisch verwarde mensen te vervoeren.

9 - Transit-migrant

Een asielzoeker die illegaal door het leven gaat en op doorreis is naar het Verenigd Koninkrijk. Veel gebruikt in Vlaanderen.

10 - Deradicaliseringsindustrie

Door de overheid gesubsidieeerde instanties die moeten voorkomen dat jongeren met een migratie-achtergrond overstappen naar extreme vormen van Islam.

Ster advertentie
Ster advertentie