Binnenland

Madrid: Catalonië vanaf zaterdag onder curatele

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Madrid: Catalonië vanaf zaterdag onder curatele

[NOS] De Spaanse regering heeft aangekondigd zaterdag de autonome regio Catalonië onder direct bestuur te brengen. Dat is bekendgemaakt in Madrid, nadat de Catalaanse leider Puigdemont de Spaanse eis naast zich neer heeft gelegd om het onafhankelijkheidsstreven in te trekken.

De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft verklaard dat het Catalaanse parlement zich kan uitspreken over afscheiding van Spanje als de regering in Madrid het aanbod tot onderhandelen afwijst.

Zijn woorden komen neer op een dreigement om de onafhankelijkheid uit te roepen als Madrid overleg blijft weigeren.

Puigdemont kwam met zijn verklaring vlak voor het ultimatum afliep dat de Spaanse regering hem gesteld had. Uiterlijk om 10.00 uur vanochtend moest hij kenbaar maken of Catalonië het streven naar onafhankelijkheid zou intrekken.

De Spaanse regering bespreekt de zaak zaterdag, na de Europese top in Brussel. Spanje kan nu artikel 155 van de grondwet in stelling brengen. Madrid kan het bestuur in de regio overnemen, nieuwe verkiezingen afdwingen en een bewindvoerder in Catalonië aanstellen die boven Puigdemont zal staan.

Meer verhalen over Catalonië op NPO Radio 1:

Het ultimatum van de Spaanse regering aan Catalonië om af te zien van het onafhankelijkheidsstreven verliep vanmorgen. Madrid gaat nu stappen ondernemen om het Catalaanse bewind opzij te zetten.

Ster advertentie
Ster advertentie