Binnenland
NOS

India wil af van zo'n 40-duizend Rohingya

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. India wil af van zo'n 40-duizend Rohingya

India wil af van zo'n 40-duizend Rohingya. Die zijn gevlucht uit Myanmar, waar deze moslim-minderheid met geweld wordt onderdrukt. Vandaag dient er een zaak over bij het Indiase Hooggerechtshof in New Delhi.

Zuid-Azië correspondent Aletta André vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat het voornaamste argument van de overheid is dat er een terroristische dreiging zou zijn. De kampen zouden zijn geïnfiltreerd door jihadistische groepen uit Pakistan en Kashmir.

De massale exodus van de Rohingya moslims uit Bangladesh naar nabijgelegen landen zorgt voor veel onrust. Hier een foto van woedende menigte in Pakistan. Zij zijn boos op de manier waarop de moslims uit Bangladesh behandeld worden in zowel Bangladesh als in India.

Tegelijkertijd zijn ook de moslims in India, ook woedend op de autoriteiten in eigen land en die van Bangladesh dus. (beide foto's bron: ANP)

De meeste Rohingya vluchten naar Bangladesh. Vaak leven ze daar in erbarmelijke omstandigheden. Hoe is dat in India? De correspondent: "Het gaat hier natuurlijk om kleinere aantallen, en de vluchtelingen wonen verspreid in kleine kampen in verschillende deelstaten. Er is geen sprake van gevaren als cholera en andere epidemieën. Maar veel van de Rohingya wonen wel al jarenlang in zelfgemaakte hutjes, zonder faciliteiten als stromend water. Ze hebben de laagst betaalde banen en veel kinderen krijgen geen toegang tot onderwijs."

Luister hier de toelichting van Alette André:

"Mensenrechtenadvocaten noemen het besluit anti-moslim."

Meer over Rohingya's bij NPO Radio1:

Inmiddels zijn er al bijna 400.000 Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh aangekomen, als gevolg van het extreme geweld en de vervolging. De VN kwalificeert het optreden van het leger tegen de islamitische minderheid in Myanmar als ‘etnische zuivering’ en ‘genocide’. En dat allemaal onder verantwoording van premier en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De Rohingya zouden fundamentalistische moslims zijn en bovendien oorspronkelijk niet thuishoren in Myanmar, zo wordt van overheidswege gesuggereerd om de afgedwongen exodus te rechtvaardigen.
Myanmar-kenner Joop Verstraten komt binnenkort met het boek De Minister van alles en de moslims van Myanmar. De auteur was te gast bij het programma OVT op 17 september. Luister hier.

Uit: Dit is de Wereld:

Het land is niet vaak het thema bij de koffieautomaat maar nu wel. We gaan praten over Myanmar. Honderdduizenden vluchtelingen zijn er al aangekomen in de omringende landen en daar voltrekt zich voor ons een bijna stille ramp. Het gaat om het Rohingya volk dat uit het land wordt verdreven. Dit is de Wereld sprak er op 19 september over met kenner Nourdeen Wildeman. Luister hier.

Ster advertentie
Ster advertentie