Binnenland

O.J. Simpson na negen jaar vrijgelaten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. O.J. Simpson na negen jaar vrijgelaten

[NOS] Voormalig acteur en football-ster O.J. Simpson is vrijgelaten. Hij moest een straf van 33 jaar uitzitten vanwege een gewelddadige beroving in Las Vegas, maar wordt vanwege goed gedrag na negen jaar vrijgelaten uit de gevangenis in de staat Nevada.

De 70-jarige Simpson werd iets na middernacht lokale tijd onder voorwaarden vrijgelaten, zo is te zien op een video die de gevangenis op Facebook heeft geplaatst. Hij staat de komende vijf jaar nog onder toezicht. Waar hij naartoe gaat is niet duidelijk. Eerder zei Simpson dat hij graag naar Florida wilde.

De vrijlating was in juli al aangekondigd. Volgens de Amerikaanse toetsingscommissie, die gaat over de vrijlating, heeft Simpson zich in zijn tijd in de gevangenis aan alle regels gehouden en vormt hij geen gevaar voor de samenleving. Ook zijn leeftijd heeft meegewogen in het besluit.

Slepende rechtszaak

Simpson werd in 1995 vrijgesproken tijdens een andere zaak: de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman. De rechtszaak, die in de jaren 90 speelde, werd van begin tot eind live op de Amerikaanse tv uitgezonden. Achteraf zeiden juryleden dat ze Simpson toch schuldig hadden moeten verklaren.

De acteur, die bekend werd door onder meer de filmreeks Naked Gun, werd tijdens een civiele rechtszaak wel veroordeeld. Hij moest 33,5 miljoen dollar aan schadevergoeding en smartengeld betalen. Advocaten van de familie van Ron Goldman zitten nog steeds achter hem aan.

Ster advertentie
Ster advertentie