Binnenland
NOS

Als je tweelingzus je tweelingzus niet blijkt te zijn

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Als je tweelingzus je tweelingzus niet blijkt te zijn

Er klopt iets niet aan de vrouw op een foto die Marleen en Miranda in hun bezit hebben. Het zou de moeder van de Hoogeveense tweelingzussen zijn. "Maar wij lijken niet op haar", bekroop Marleen het gevoel rond haar pubertijd.

Na een uitzending van tv-programma Zembla eerder dit jaar over fouten bij adopties viel haar mond open. "We hebben elkaar meteen gebeld en gezegd: er moet een dna-test komen", vertelt Marleen in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Allemaal leugens

Deze zomer bleek dat de tweelingzussen inderdaad geen tweelingzussen zijn. "Wij zijn niet eens bloedverwant", zegt Miranda. "Dat kwam heel hard aan. De band die wij hebben als zussen verandert niet, maar het is toch een hele schok."

"Onze moeder was ontzettend geschrokken en verdrietig na de uitslag van de test", zegt Marleen. "Zo wil je niet een kind adopteren. Je wil dat het goed gaat. Als het allemaal leugens blijken te zijn, is dat heel verdrietig. Na die test wordt de grond onder je weggehaald."

Babyfarms

Marleen en Miranda hebben samen met hun adoptiemoeder het tweede deel van de Zembla-uitzending over adopties uit Sri Lanka bekeken. Daarin erkent het land dat er in de jaren 80 'babyfarms' waren. Plekken waar vrouwen zwanger werden gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te voldoen.

"Vreselijk", vindt Marleen. "We weten niet zeker of dat bij ons ook zo was. Maar dat wij geen tweeling zijn, is duidelijk en dat zegt al genoeg." Miranda valt haar bij. "Ik ben zelf moeder van twee kinderen. Dat je daartoe in staat bent, is erg", zegt ze verwijzend naar de babyfarms.

Gevoel van rust

De uitzending van Zembla geeft Marleen desondanks een gevoel van rust: "Ik heb jarenlang iets gevoeld, maar ik kon het niet onder woorden brengen. Nu weet ik dat mijn gevoel klopte. En ik hoop echt dat die minister in Sri Lanka er iets aan gaat doen, dat hij zijn woord houdt."

Ster advertentie
Ster advertentie