appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Raadsleden krijgen weinig grip op jeugdzorg

ANP
donderdag 14 september 2017 | NOS | Redactie

Een te groot en complex dossier, onvoldoende kennis en te weinig informatie van het college. Veel raadsleden vinden dat ze weinig grip krijgen op jeugdzorg, waardoor ze moeite hebben hun gemeentebestuur goed te controleren.

Dat blijkt uit een enquĂȘte in opdracht van Binnenlands Bestuur en de NOS onder 937 raadsleden. Ruim de helft van de raadsleden zegt onvoldoende grip te hebben op de jeugdzorg.

Sinds in 2015 veel zorgtaken zijn overgeheveld naar de gemeenten moeten raadsleden volgen hoe gemeentebesturen deze taak invullen. Maar om de zorg goed te begrijpen, is er eigenlijk meer tijd nodig, vindt bijna een kwart van de raadsleden.

Budget

Ruim twee op de drie raadsleden vinden dat gemeenten bij de jeugdzorg de meeste risico's lopen. Ze zijn bezorgd over budget, de kwaliteit en de toegankelijkheid van de jeugdzorg. Veel raadsleden willen dat het Rijk extra geld beschikbaar stelt. Opmerkelijk is dat ook acht op de tien PvdA-raadsleden dat vinden, terwijl hun partijgenoot staatssecretaris Van Rijn verantwoordelijk is voor de bezuinigingen op jeugdzorg.

Vaak organiseren gemeenten bijvoorbeeld samen de inkoop van zorg, waardoor de afstand tot de raad groter is. Een op de drie raadsleden vindt dat colleges weinig informatie geven.

Raadsleden krijgen weinig grip op jeugdzorg

Foutje gezien? Mail ons. Hartelijk dank!
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1