Binnenland

'Veel mensen in Tampa Bay weten niet wat ze moeten doen'

foto: De ravage na Irma op Cuba (ANP)foto: De ravage na Irma op Cuba (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veel mensen in Tampa Bay weten niet wat ze moeten doen'

[NOS] De oostkust van Florida maakt zich op voor orkaan Irma. Correspondent Arjen van der Horst bevindt zich in een hotel in Saint Petersburg, waar inmiddels de stroom is uitgevallen en een avondklok is ingesteld.

"Niemand mag meer de deur uit tot deze storm voorbij is, heeft de burgemeester gezegd", vertelt Van der Horst. Toch zijn er Amerikaanse verslaggevers die zich in de buitenlucht begeven. "De risico's die zij nemen is echt ongelooflijk. Er worden windsnelheden gemeten tot 130 kilometer per uur, rond het oog zelfs tot 160 kilometer per uur."

'Veel mensen weten niet wat ze moeten doen'

Gevaar niet geweken

De orkaan zal nu over het Amerikaanse vasteland trekken en aan kracht inboeten. Het gevaar is echter nog lang niet geweken, vertelt Van der Horst: "Het is nog steeds een orkaan. De kans op overstromingen en tornado's blijft bestaan." Bovendien wonen er miljoenen mensen in laaggelegen steden, met tevens een moerassige ondergrond.

Over schade is nog niet veel bekend. In Miami vinden overstromingen plaats, vliegen daken van de huizen en zijn elektriciteitsmasten omgewaaid. Vijf dagen geleden zijn echter de evacuaties al gestart, voornamelijk aan de oostkant van Florida, waardoor het aantal slachtoffers sterk beperkt is.

De westkant is minder goed voorbereid op Irma. "Tampa Bay werd bijna honderd jaar geleden voor het laatst getroffen door een orkaan, dus veel mensen weten hier niet wat ze moeten doen," aldus Van der Horst.

Ster advertentie
Ster advertentie