Binnenland
NOS

Amerikaanse drones mogelijk naar Filipijnen om te helpen in Marawi

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse drones mogelijk naar Filipijnen om te helpen in Marawi

De strijd tegen IS in de Filipijnse stad Marawi blijft maar voortduren. Al sinds mei probeert het Filipijnse leger de belegerde stad op het eiland Mindanao te heroveren, maar tot nu toe met weinig succes. Amerika overweegt nu om de Filipijnen te helpen in hun strijd door het sturen van drones.

"Die drones zouden echt wel het verschil kunnen maken", zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. Het materieel van het Filipijnse leger is verouderd. Er worden volgens Maas nog helikopters gebruikt uit de tijd van de Vietnam-oorlog.

Hoerenzoon

Grondtroepen zijn al een paar keer de stad binnengetrokken "maar die hebben met heel veel verliezen weer terug moeten keren, dus dat schiet ook niet op".

Hulp van de VS zou dan ook volgens Maas zeer welkom zijn. "Die drones zijn geavanceerde wapens die precisie-bombardementen en -beschietingen vanuit de lucht kunnen uitvoeren, waartoe de Filipijnse luchtmacht niet in staat is."

Dat president Duterte hulp van de Amerikanen accepteert is opmerkelijk, want tot nu toe wilde hij met de VS niets te maken hebben. Hij noemde de vorige president Obama zelfs een hoerenzoon.

'Nederige vriend'

Maar na de verkiezing van Trump begon hij volgens Maas snel bij te draaien. "Hij veranderde helemaal van toon en de Amerikanen hebben ook adviseurs en verkenningsvliegtuigen gestuurd om te helpen bij de strijd in Marawi. Van de week, toen de minister van Buitenlandse Zaken Tillerson in de Filipijnen was, noemde Duterte zich zelfs 'zijn nederige vriend' en is hij echt helemaal omgedraaid van een Amerika-hater in een Amerika-fan."

De strijd in Marawi duurt nu al maanden, terwijl Duterte had verwacht de IS-strijders binnen een paar dagen uit de stad te kunnen verdrijven. "Ze hadden zich helemaal verkeken op het aantal IS-strijders dat de stad had veroverd. Dat bleken er een paar honderd te zijn in plaats van de tien of twintig waarmee ze rekening hadden gehouden", zegt Maas.

Langdurig beleg

Ook hadden ze zich volgens Maas verkeken op de voorbereiding van de strijders die rekening hielden met een langdurig beleg en een flinke voorraad wapens en voedsel hadden opgeslagen.

Volgens Maas is een ander probleem dat de strijd in Marawi ook IS-strijders van buiten de stad aantrekt. "Onlangs is een groep van tientallen mannen tegengehouden die zich in Marawi bij de strijders hadden willen voegen. De vraag is hoeveel anderen wel door dat net heen zijn geglipt."

Ster advertentie
Ster advertentie