appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

NS vervangt 'dames en heren' voor 'beste reizigers'

ANP
vrijdag 28 juli 2017 | NOS | Redactie

NS zal zijn klanten niet langer aanspreken als 'dames en heren', maar als 'beste reizigers'. De spoorwegen willen dat iedereen zich welkom voelt op het station en in de trein, ook wat zij noemen "lgbtqia+'ers".

Zodra de nieuwe dienstregeling op 10 december ingaat, zijn de 24.000 berichten die dagelijks in de treinen worden omgeroepen genderneutraal. Ook de omroepberichten op de stations worden aangepast, als het aan de NS ligt. Daarover wordt nog overleg gevoerd met de overige vervoerders op het Nederlandse treinennet.

Het is goed om elkaar aan te spreken op wat we gemeenschappelijk hebben

NS benadrukt dat er geen verbod komt op 'dames en heren'. President-directeur Van Boxtel: "In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief."

Woensdag besloot ook de gemeente Amsterdam een genderneutraal communicatiebeleid te gaan voeren. De ambtenaren kregen het advies voortaan 'geachte/beste aanwezigen' te gebruiken als alternatief voor 'dames en heren'.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1