Binnenland
NTR

Column: 'Jongeren worden wel erg bang gemaakt voor seks'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Column: 'Jongeren worden wel erg bang gemaakt voor seks'

Ach de jeugd van tegenwoordig… Wat zijn ze braaf! Jongeren hebben steeds later seks, zo blijkt uit onderzoek door Rutgers en SOA Aids Nederland. Vijf jaar geleden was de gemiddelde leeftijd bij de eerste keer 17,1. Dat is met anderhalf jaar gestegen tot 18,6 jaar nu.

Is dat erg?

Niet per se. Onderzoekster Hanneke de Graaf geeft aan dat oudere tieners weerbaarder zijn en zichzelf beter beschermen tegen soa en zwangerschap. Maar wat is de reden dat de jeugd zo kuis is? Dat vermeldt het onderzoek niet. De Graaf denkt dat het de schuld is van – het zal ook eens niet – social media en internet. “Het zou kunnen zijn dat alle beschikbare media, social of anders, jongeren min of meer afleiden van de interesse in seksualiteit. Dat door alle uren op WhatsApp en Instagram, minder tijd overblijft om in een fysieke flirt te steken.”

Eh. Ja. Wie ooit een 16-jarige puber is geweest, weet dat geen smartphone of Snapchat je gedachten van Dat Ene Onderwerp af had kunnen houden op die leeftijd: seks. Wie doet het, hoe moet het, is dit gek, is dat te klein, is dat te groot, ik ben de enige die nog nooit heeft geneukt, ik ben de enige die wél al eens heeft geneukt: het puberhoofd is één grote flipperkast van lust- en schaamtegevoelens met knipperende peerpressure lampjes en een vrolijk klingelend belletje -dingdingding- als er is gescoord.

Bang gemaakt

Jonge mensen worden alleen wel erg bang gemaakt voor seks. Voorlichting over enge ziektes, zwangerschappen en ongewenste intimiteiten is natuurlijk zeker nodig, maar het haalt aardig de sjeu uit een potje onbekommerd tongen, je handen eens over de ander laten gaan en dan maar zien wat je zoal tegenkomt.

Voor veel jonge mannen is het tegenwoordig nogal een openbaring. Bijvoorbeeld, dat meisjes net zo vies en geil zijn als zijzelf en net zo graag seks willen. Jongens krijgen alsmaar te horen dat ze niet mogen aandringen, dat ze grenzen moeten respecteren en de indruk ontstaat maar al te gauw dat seks iets is wat een meisje eigenlijk niet echt wil, maar soms, eventueel, voor een jongen over heeft. Wrong…

Huidige generatie

Daarbij komt ook dat de huidige generatie kinderen opgroeit in een post-jaren zestig slagveld van de vrije liefde en seks; heel veel pubers leven in gebroken of samengestelde gezinnen, zien hun ouders niet zelden volop daten en tinderen en er wordt zo krampachtig ‘doodgewoon’ gedaan over seks dat het intieme, het stiekeme dat het deels leuk en spannend maakt, kapot gaat.

Je zou van minder stilletjes op je zolderkamer gaan masturberen met een beetje porno. Voordat de hedendaagse puber in het echte leven op iemand af stapt, moeten er heel wat mentale blokkades, goedbedoelde waarschuwingen en slechte voorbeelden overwonnen worden, en daar komt de standaard puber-onzekerheid nog bovenop.

Best jammer, want de beste seks heb je op instinct, als je er niet te veel over nadenkt. Dus, jeugd van tegenwoordig... Zet je telefoon en je hoofd uit. Onderbuik aan. Neem al die sociaal-culturele horden. En neem daarna elkaar!

Debat over seks onder jongeren

Jongeren beginnen steeds vaker op latere leeftijd voor het eerst aan seks. Het debatprogramma Kwesties (NTR) besteedt vanavond hier aandacht aan, met een live debat tussen jongeren en ouders vanaf een christelijke camping in Barneveld. Zondag om 20.00 uur op NPO Radio 1.

Wilt u mee discussiëren? Stuur dan een bericht via de site of via de NPO Radio 1-app.

Annabel Nanninga is freelance verslaggever, opiniemaker en columnist voor onder andere ThePostOnline, RTL Z, Powned en Veronica Magazine.

Ster advertentie
Ster advertentie