appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Long Alliantie gaat beroepslongziekten preventief te lijf

ANP
dinsdag 4 juli 2017 | NOS | Redactie

Het huidige stelsel om beroepslongziekten te voorkomen functioneert niet goed. Dat vindt de Long Alliantie Nederland. 

Daarom heeft de organisatie heeft tien concrete plannen opgesteld in een manifest waarmee ze preventief longziekten te lijf willen gaan die door werk of werkomstandigheden kunnen ontstaan. 

3300 mensen per jaar

Er zijn meer dan een miljoen mensen in Nederland die werken met stof waar ze ziek van kunnen worden, zegt Emiel Rolink, directeur van de Long Alliantie Nederland. "Lassers, bouwvakkers, asbestsaneerders, schilders, brandweerlieden, boeren, slopers en schoonmakers. In de meest uiteenlopende beroepen wordt met stof wordt gewerkt. Er gaan 4100 mensen per jaar dood aan beroepsziekten, waarvan 3300 mensen doordat ze met stof hebben gewerkt."

'Het stelsel om beroepslongziekten te voorkomen functioneert eigenlijk niet goed'


De alliantie vindt dat de manier waarop beroepslongziekten worden voorkomen, nu niet werkt. "Anno 2017 zou je anders verwachten van een land als Nederland."

Voorbeeld

Bij Brandweer Nederland wordt wel gezond gewerkt met stof, zegt Rolink. "Brandweerlieden worden de hele dag blootgesteld aan roet en rook. Maar daar hebben ze goed gekeken naar hoe ze kunnen voorkomen dat mensen aan de schadelijke stoffen worden blootgesteld."

Brandweerlieden houden na het blussen het zuurstofmasker nog lang op, het vieze pak wordt ter plekke uitgedaan en de wagen wordt goed afgespoeld voor die weer de kazerne ingaat. "Met dat soort maatregelen kunnen ze veel schade voorkomen. We willen dat dat soort voorlichtingscampagnes er komen voor alle beroepen waar met stof wordt gewerkt", zegt Rolink.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1