appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Bosbrand in Portugal eist tientallen levens

EPA
zondag 18 juni 2017 | NOS | redactie Twitter

Bij een bosbrand in de regio Pedrógão Grande, in het midden van Portugal, zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen. Veel doden, zeker zestien, vielen op een provinciale weg, toen mensen die aan de bosbranden probeerden te ontkomen door het vuur ingesloten raakten. Twee mensen worden nog vermist.

In het dorp Figueiró dos Vinhos kwamen drie mensen om doordat ze te veel rook hadden ingeademd. Er zijn tientallen gewonden, onder wie zes brandweerlieden. Premier Antonio Costa spreekt van "de grootste tragedie met mensenlevens in jaren." Hij zei dat er hulp uit Spanje komt bij het blussen van de brand.

De burgemeester van Pedrógão Grande, zo'n dertig kilometer ten zuidoosten van de stad Coimbra, zei dat een aantal dorpen volledig is ingesloten door het vuur. Bewoners van afgelegen gebieden is aangeraden hun huis te verlaten en veilig gebied op te zoeken.

President Marcelo Rebelo de Sousa kwam vannacht aan in Pedrógão Grande om poolshoogte te nemen. Na een innige omhelzing met burgemeester Alves zei De Sousa dat het "een ongekende situatie" is.

Noodtoestand afgekondigd 

Het vuur brak gisteren rond 14.00 uur plaatselijke tijd uit. De oorzaak is onbekend, maar volgens de burgemeester van Pedrógão Grande moet het om brandstichting gaan. Er zijn vier brandhaarden. Verschillende brandweerauto's zijn in vlammen opgegaan. Het blussen werd bemoeilijkt doordat het flink waaide.

Het is in delen van Portugal al een paar dagen extreem warm, met temperaturen boven de 40 graden. Onder meer in het getroffen gebied gold de hoogste bosbrandwaarschuwing.

De noodtoestand is afgekondigd. Volgens de autoriteiten woeden er in Portugal elf natuurbranden. Er zijn meer dan 1500 brandweerlieden ingezet.

Bron: Google Maps

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1