Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: sport, succesvol barbecueën en innovatie in de zorg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: sport, succesvol barbecueën en innovatie in de zorg

Wat gebeurt er als je in een verpleeghuis de bewoners en mantelzorgers meer invloed geeft? OUDstanding! zoekt het uit. Verder geeft Radar Radio tips hoe je de beste barbecue voorschotelt aan vrienden, kunt u een onthullende reportage horen van het beste radioprogramma van Nederland 2017 en is er in Langs de Lijn volop aandacht voor sport. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Tennis

Veel toernooien dit weekeinde, waarvan twee top-toernooien in Nederland: tennis en beachvolleybal. Al om 11 uur kun je de halve finale enkel van het Ricoh Open volgen tussen de vrouwen Ana Konjuh-Natalia Vichljantseva en Anett Kontaveit- Lesja Tsoerensko op het gras van Rosmalen. De mannen strijden vanaf haf drie om dezelfde kwalificatie. iets ervoor, vanaf 13 uur spelen onze eigen Nederlandse dames Kiki Bertens en Demi Schuurs (zie foto) de dames dubbel tegen de Slowaakse Dominika Cibulkova en de Belgische Kirsten Flipkens.

Confederations Cup

Verder zijn we in het Russische Sint Petersburg waar de Confederations Cup wordt gehouden. De wedstrijd wordt gezien als een generale repetitie voor het WK. Nederland doet niet mee, wereldkampioen Duitsland wel. En de kampioenen van de zes continentale voetbalbonden. Vandaag met onder meer Rusland-Nieuw-Zeeland (16.45 uur), Portugal-Mexico (16.45 uur) en Chili-Kameroen (19.45 uur).

Beachvolleybal World Tour & Hockey

Ook zijn in Langs de Lijn samenvattingen en commentaar van het Beachvolleybal World Tour in Den Haag te horen. Daar spelen onder meer Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen als enig overgebleven Nederlanders. De Nederlandse hockeyers spelen in Londen tegen Schotland hun tweede duel in de Hockey World League.

Verder: over ouderen en jeugd

Het pop up-programma OUDstanding! onderzoekt de problemen in de jeugd- en ouderenzorg en kijkt waar het knelt, wat er aan gedaan kan worden en welke goede initiatieven er nu al omarmd worden. Vandaag strijken ze neer in zorginstelling de Heikant in Wehl in de Achterhoek. Sinds een jaar komt in verpleeghuis De Heikant iedere maand ‘de familieraad’ bijeen, waarin van alle bewoners één familielid is afgevaardigd. Het zorgt ervoor dat mantelzorgers zich nauw betrokken voelen bij wat er in het verpleeghuis gebeurt.

Vier weken lang gaat Margje Fikse in het EO-programma OUDstanding! op zoek naar vernieuwing in de ouderenzorg. De verschillende verzorgings- en verpleeghuizen die bezocht zijn staan in een handige kaart, hieronder:

Heb je zelf een goed voorbeeld? Laat het ons weten via twitter met #DIDD of stuur een bericht met de NPO Radio 1 app.

Lees meer: OUDstanding! komt naar de Heikant

De jeugdzorg zou nog wat kunnen leren van hun oplossingsgerichtheid. Betere zorg en dichter bij de burger was de theorie achter de maatregel 2,5 jaar geleden om gemeenten, en niet langer het Rijk, verantwoordelijk te maken voor de jeugdhulp. Argos (dat vrijdag de prestigieuze zilveren reissmicrofoon won) onderzoekt of het werkt. Vanaf 14.00 uur een verslag over de bureaucratische rompslomp, zoekende gemeenten en bezorgde ouders. Vrijdag de prijsuitreiking: Argos is het beste radioprogramma in 2017, zegt de jury:

De perfecte BBQ

De zomer is in aantocht en we hebben al een aantal mooie zonnige dagen gehad. Het is de hoogste tijd om vaker de barbecue aan te steken! Hoe zorg je voor een succesvolle barbecue? Hoe krijg je de barbecue snel aan, zorg je voor de beste garing van je vlees of vis en hoe maak je het rooster schoon? Radar Radio geeft tips hoe dat werkt. Luister tussen 15.00 en 16.00 uur naar NPO Radio 1 of kijk mee via de livestream.

Fijne Zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie