Binnenland

'Bosz heeft het heel moeilijk gehad met stammenstrijd bij Ajax'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bosz heeft het heel moeilijk gehad met stammenstrijd bij Ajax'

[NOS] Het naderende vertrek van Ajax-trainer Peter Bosz naar Borussia Dortmund en het vervolg van de WK-kwalificatiereeks van het Nederlands elftal met Dick Advocaat aan het roer. Dat zijn de twee belangrijkste onderwerpen in het Sportforum.


In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek.

Dit keer zaten voetbaljournalist en volger van het Nederlands elftal Maarten Wijffels (AD Sportwereld), NOS-voetbalcommentator Jeroen Grueter en voormalig Davis Cup-captain Tjerk Bogtstra aan tafel.

Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.


Peter Bosz staat op het punt om na een seizoen Ajax naar Borussia Dortmund te vertrekken. De Duitse topclub wil hem het liefst vandaag presenteren.

Bekijk ook: Peter Bosz naar Borussia Dortmund

Grueter snapt de interesse van Bosz wel. "Om te beginnen vind ik Dortmund een van de leukste clubs ter wereld. De mogelijkheden zijn enorm. Er is ontzettend veel talent en geld. Ze hebben een van de mooiste stadions ter wereld qua sfeer. Natuurlijk is dat een enorme stap hogerop."

Volgens Wijffels speelt er meer mee. "Laten we zeggen dat het jammer is, maar het is het beste dat hij naar Dortmund gaat. Het is een zwaar jaar geweest binnen Ajax. Dat is ook wel belicht, er is strijd geweest tussen spelers met Gudelj en noem ze maar op. Ajax is een eigenzinnige club en Bosz heeft daar wel tegen moeten vechten."

Grueter vult aan: "Bosz heeft het heel moeilijk gehad met de stammenstrijd bij Ajax, met de Cruijff-discipelen en de mensen die daar van af willen wijken. Hij moest daar tussendoor laveren en hij heeft zijn eigen visie op het voetbal. Ik kan me voorstellen dat dat de zaak wel een beetje heeft afgeleid van waar het eigenlijk om gaat."

'Jullie praten alsof Bosz al weg is'

Wijffels vervolgt: "Het is wel interessant wat Ajax nu gaat doen. Zouden ze Jaap Stam terugvragen?"

"Advocaat misschien?", grapt Bogtstra.

Wijffels: "Met Bosz is Ajax wel afgestapt van trainers die echt iets met Ajax moeten hebben. Zouden ze dat nog een keer doen?"

"Maar er is niemand die Ajax zo als Ajax heeft laten voetballen als Peter Bosz", werpt Grueter tegen.

Vervolgens vliegen er een heleboel namen over tafel. Ten Hag? "Die heeft een hele andere kijk op voetbal." Frank de Boer? "Dat gaat hij niet doen."

Bogtstra: "Jullie praten alsof hij al weg is, Peter Bosz..."

Wijffels: "Maar dat gebeurt ook wel."

'Luxemburg niet de bananenschil voor Oranje'

Na twee gewonnen oefenwedstrijden tegen Marokko (1-2) en Ivoorkust (5-0) bereidt Oranje zich voor op het belangrijke kwalificatieduel tegen Luxemburg. Vandaag maakt bondscoach Dick Advocaat zijn rentree bij de ploeg.

Volgens NOS-commentator Jeroen Grueter gaat Oranje de kwalificatie deze week in ieder geval nog niet verspelen. "We moeten niet gaan doen alsof Luxemburg de bananenschil gaat worden, want Nederland gaat daar echt wel van winnen. We hebben zoveel kwaliteit."

"Ik merk dat er ongelooflijk veel motivatie is. Als je bijvoorbeeld Robben hoort praten, die is er helemaal klaar voor om zijn tanden te zetten in die vier belangrijke kwalificatiewedstrijden", aldus Grueter.

Slecht voorteken?

De wedstrijd tegen Luxemburg wordt vrijdag gespeeld in De Kuip, het stadion dat ook afgelopen zondag het decor was van de wedstrijd tegen Ivoorkust. Wijffels: "Het is wel opvallend dat er rond de wedstrijden in De Kuip een andere sfeer hangt bij de spelers."

"In 2000 hebben ze daar voor het laatst verloren, 22 wedstrijden geleden", vult Bogtstra aan.

Voetbaljournalist Wijffels hoopt niet dat die goede reeks in De Kuip een slecht voorteken is. "Want de twee belangrijkste wedstrijden die nog komen, worden gespeeld in de Arena. Als ik eerlijk ben zie ik ze het WK niet meer halen. Ik vrees dat het net te moeilijk wordt."

Grueter: "Ze mogen geen misstap meer maken. In hoeverre kun je dat verwachten van een elftal dat bewezen heeft de ene na de andere misstap te maken? Ze hebben niet veel reden om te veronderstellen dat we wel een goed resultaat halen tegen Frankrijk. Die wedstrijd zou je dan in het meest gunstige geval mogen verliezen. Maar dan moet je ook nog winnen van Wit-Rusland, Zweden en Bulgarije..."

Ster advertentie
Ster advertentie