Binnenland

'Ruil Tweede Pinksterdag in voor het Suikerfeest'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ruil Tweede Pinksterdag in voor het Suikerfeest'

[EO] "Laten we Tweede Pinksterdag inruilen voor het Suikerfeest. Maak er een feest van verbinding van, want deze dag is nu vooral een feestdag voor keukengigant, autodealer en meubelwinkel", zo stellen drie Remonstrantse theologen in Dit is de Dag.

Christa Anbeek, remonstrants predikante en hoogleraar aan het remonstrants seminarium denkt dat de ruil kan zorgen voor een meer acceptatie tussen religieuze groepen in de samenleving. "Het lijkt me heel leuk om met zijn allen naar de moskee te gaan tijdens het Suikerfeest. Dan leren we gelijk waar dit feest over gaat."

'Ruil Tweede Pinksterdag in voor het Suikerfeest'

Traditie

Godsdienstwetenschapper en oud-VNL-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren vindt het een buitengewoon slecht idee. Hij vindt dat Pinksteren een belangrijk moment is waar de christelijke kalender mee begon en wat oorspronkelijk nog veel meer dagen telde. Nederland is een christelijk land, niet islamitisch. "Dit soort dagen zijn ervoor om ons christelijke gedachtegoed uit te dragen. Die traditie moet je niet weggeven ten faveure van een ander geloof."

Bekijk het hele gesprek over Tweede Pinksterdag en het Suikerfeest:

Ster advertentie
Ster advertentie