Binnenland

Maker 'Oh Sylvana'-filmpje krijgt 80 uur werkstraf

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maker 'Oh Sylvana'-filmpje krijgt 80 uur werkstraf

[NOS] De maker van het 'Oh Sylvana'- filmpje heeft 80 uur werkstraf gekregen in de zaak-Sylvana Simons. In het filmpje was het gezicht van Simons geplakt op de lichamen van opgehangen zwarte Amerikanen. De straf komt overeen met de eis.

Drie andere verdachten kregen 60 uur werkstraf wegens opruiing, anderen kregen geldboetes tot 450 euro. Een verdachte werd vrijgesproken van opruiing. Simons was tijdens de uitspraak zelf aanwezig in de rechtbank. De uitspraak tegen een minderjarige verdachte volgt vanmiddag.

Sylvana Simons koos de 22 verdachten die terechtstaan zelf uit. Het OM eiste begin vorige maand straffen variërend van 250 euro boete tot 80 uur taakstraf. Die laatste eis was voor de maker van het geruchtmakende filmpje. Simons was toen ook aanwezig in de zaal en sprak zelf.

De meeste mensen die de politica online bedreigden of discrimineerden ontsprongen de dans doordat het OM zei dat het onmogelijk was om alle ongeveer 40.000 reacties te beoordelen. In overleg met haar is daarna besloten wie te vervolgen.

De rechter heeft daar rekening mee gehouden en zegt zich te kunnen voorstellen dat degenen die wel vervolgd zijn zich de kop van Jut voelen. Ook de impact van de media-aandacht was reden om de straffen te matigen.

De beledigingen en erger volgden op Simons toetreding tot de politieke partij Denk. Simons deed daarop aangifte. Vanwege alle bedreigingen kreeg ze beveiliging.

Bekijk ook:

Ster advertentie
Ster advertentie